АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СИНДИКАТИТЕ ИСКАТ ПРОМЯНА НА ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА

Димитър Манолов и Пламрн Димитров
28.07.2020 / 22:09

Нужна е промяна в данъчната система. Това призова президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. "Искам да бъде премахнат един данък - данъкът върху минималната заплата", каза той пред БНТ. Във връзка с обявените от властта допълнителни 50 лв. в следващите три месеца Манолов изрази съжаление, че няма "нещо по-различно" за пенсионерите. "Това, което е направено, е малко на парче, но там нещата са много ресурсоемки. Водихме дълъг разговор и по тази тема - за увеличение на минималната пенсия. Моето убеждение е, че всички трябва да бъдат преизчислени, за да се запази съотношението между тях. Всичко друго е нечестно и работи против осигурителната система", каза той.

И КНСБ иска сериозна промяна на данъчната системас. Синдикалната организация предлага въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната заплата за страната, покачване на данъците върху доходите и върху печалбата от 10% на 15%, както и намаляване на общата ставка на ДДС от 20% на 15%. Според Пламен Димитров сегашната данъчна система е изключително несправедлива и увеличава неравенствата.

Цената на промяната е близо 5 млрд. лв. Сметките на синдиката показват, че ако хората получават 1000 лв. заплата, ще разполагат с допълнителни 652 лв. на година в резултат от въвеждането на промените, които предлагат в прякото облагане на техните доходи. Освен това, по линия на косвеното облагане разходите на хората ще намалеят средно с 334 лв. на година. Така общата допълнителна сума, с която ще разполагат хората на година, ще бъде 986 лв. Това до голяма степен може да се разглежда и като 13-а заплата, смятат от КНСБ.

Според изчисленията на КНСБ всички хора, които получават доходи до 2500 лв., ще спечелят по линия на промените в прякото облагане. Макар данъкът да се вдига от 10 на 15%, разполагаемите средства ще бъдат повече заради ефекта от въвеждането на необлагаем минимум. Всички, които получават доходи над 2500 лв., ще загубят по линия на промените в прякото облагане, но ще спечелят от промените в косвеното облагане. Така например, ако получавате 3000 лв. заплата, ще платите 382 лв. повече данък върху доходите на годишна база, но ще разполагате с поне 900 лв. повече за потребление по линия на промяната в косвените данъци. По този начин крайният кумулативен ефект върху хората с високи доходи ще бъде отново положителен, смятат от КНСБ.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев