АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СБЛЪСЪЦИ НА ПРОТЕСТИТЕ СРЕЩУ ПОЛИЦЕЙСКОТО НАСИЛИЕ В САЩ

Против расизма и полицейското насилие
27.07.2020 / 08:07

Хиляди хора излязоха по улиците в различни градове на Съединените щати и в неделя, за да се включат в демонстрации, които на места прераснаха в насилие. Вълната от обществено недоволство е на фона на намерението на президента Доналд Тръмп да изпрати федерални агенти в различни точки от страната.

От Калифорния на запад до Вирджиния на изток можеха да се видят кадри със запалени автомобили и сгради и демонстрации против расизма и полицейското насилие.

В Остин, щата Тексас, протестиращ, който според свидетели е бил въоръжен, е бил застрелян и убит при конфронтация с шофьор.

В Оукланд, Калифорния някои от протестиращите са подпалили съдебна палата. Съобщава се и за вандалски действия срещу полицейско управление и хвърляни фойерверки по униформени.

Властите използваха сълзотворен газ и различни несмъртоносни техники за разпръсване на протестиращите.

Местни медии информират за множество арестувани в цялата страна.

Това се случва малко след като Тръмп обяви, че ще изпрати федерални агенти в няколко града, по думите му, за справяне престъпността. Идеята му среща отпор от местната власт, особено от демократи, които обвиняват президента в използване на ситуацията за политически цели.

“Няма да позволим федерални агенти в града си,” заяви кметът на Чикаго Лори Лайтфут за Си Ен Ен. “Няма да толерираме анонимни агенти да вземат хората от улицата, да нарушават правата им и да ги задържат.”

Портланд е в центъра на спора между федералната и местната власт. Критиците на Тръмп заклеймяват като “авторитаризъм” използването на федерални униформени срещу протестиращите там.

За сега няма индикации демонстрациите скоро да отшумят.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев