АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

18-ИЯТ ДЕН НА ПРОТЕСТИ ЗА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

27.07.2020 / 00:26

За 18-а поредна вечер в центъра на София се събираха протестиращи с искане за оставката на правителството и на главния прокурор.

Митингът в триъгълника на властта продължи около 2 часа. Малко след 20:30 ч. протестът прерасна в шествие, което тръгна от Министерски съвет и стигна до Орлов мост, където блокира движението..

До края на протеста беше блокирано движението по бул. "Цар Освободител", бул "Цариградско шосе", бул. "Васил Левски", бул. "Христо и Евлоги Георгиеви" - двупосочно. Освободено е кръстовището на този булевард с ул. "Гурко"

Протестът блокира кръстовището пред Румънското посолство около 20:30 ч. Блокадата там продължи около 20 минути. На мястото дойдоха патрули на полицията. След като протестиращите свалиха блокадата, те продължиха похода си по улица "Черковна". Други се насочиха по ул. "Цар Иван Асен II". И двата лъча се върнаха на Орлов мост.

По време на шествието си протестиращите спряха движението на автобусните линии 120, 305, 413, както и всички автобусни линии, които се движат по Цариградско шосе. Трамвайната линия номер 20 също беше блокирана. Граждани останаха на спирките на градския транспорт, недоволни от това, което се случва. Други подкрепиха протеста.

Част от хората на "Орлов мост" се присъединиха към протеста пред сградата на БНТ с искане за оставка на генералния директор на телевизията.

По-рано, около 20 ч. Арман Бабикян - също от организаторите на протеста от Отровното трио, прикани хората да се насочат към Министерския съвет, където "да сервират" свински уши. "Пазете полицаите", призова той. След това демонстриращите хвърляха свински уши по сградата на Министерски съвет.

Един от организаторите - проф. Велислав Минеков заяви:

"Отива си една власт! Трябва да се лъже здраво! Ние сме причинили безредие?! Така ли? А какъв ред имаше досега?! Че то държава няма! Държавност не остана! Справдливост няма! Съд няма! Здравеопазване няма! Образование няма! Полиция няма!!".

По-рано група участници изиграха и интересен етюд - затвориха символично в своеобразна клетка премиера Борисов и главния прокурор Гешев.

В 17 ч. едва стотина души се събраха между президентството и Министерски съвет. Към 20.00 часа те вече бяха хиляди.

Димитър Стоянов от сайта "БиволЪ" призова хората да останат единни:

"Тук съм, защото се уморих мафията в България да бъде по-богата с европейски пари. Тук съм, защото искам прозрачност! Тук съм, защото искам върховенство на закона. Тук съм, защото имам право да бъда гражданин и съм такъв".

Един от първите, дошли на протеста, сподели за БНР:

"Естествено, на първо място, ме води това, че народът не живее в добро положение. Явно, че властта е подкупна и корумпирана. Явно е друго, Елена Йончева излезе и показа, че тези всички видеозаписи и снимки са реални, след като е минала на определени комисии, които са ги проучили. Този човек, не искам да кажа директно името, защото не го приемам като мой личен премиер, ръководещ държавата".

"Не може тези 700 милиона, които Божков ги е давал като такси, къде са те? Това е връх на цинизъм, на несправедливост и на не знам какво. Да се разхвърлят милиарди, милиони да се губят, никой да не търси отговорност на никого, а в същото време 226 лева пенсия за втора категория труд, 30 и нагоре години и никой не иска да ги преизчисли", допълни протестираща.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев