АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

16-И АНТИПРАВИТЕЛСТВЕН ПРОТЕСТ В СОФИЯ И СТРАНАТА

Протестът - 16 ден
24.07.2020 / 23:53

16-ият протест в София, настояващ за оставка на правителството и на главния прокурор, прерасна след 21.30 ч. в поредна блокада на възлови кръстовища.

Групи протестиращи отново блокираха Орлов мост, Лъвов мост и спряха движението на Централните хали, кръстовищата на бул. "Дондуков" и улица "Георги С. Раковски", на "Фритьоф Нансен" и бул. "България", "Евлоги Георгиев", бул. "Христов Ботев" и "Сливница" и на бул. "Витоша" и бул. "П. Евтимий", "Сливница" и "Христо Ботев", пл. "Македония". С викове "Оставка" недоволни граждани спираха движението и при паметника на Васил Левски, при паметника на Патриарх Евтимий, на площад "Македония", на Петте кюшета и на НДК. Движението на площад "Македония" вече е пуснато, както и при Халите и Лъвов мост.

По-рано днес организаторите на протестите отправиха призив за гражданско неподчинение, а един от тях – Арман Бабикян заяви: "Днес ще затворим София, а утре ще затворим държавата!"

Към 23.00 ч. повечето от кръстовищата бяха освободени от протестиращите с изключение на Орлов мост и сградата на БНТ, която се оказа под обсада.

Част от протестиращите блокираха и трите входа на сградата на БНТ. Недоволството е насочено към генералния директор Емил Кошлуков на обществената телевизия, като се настоява за неговата оставка.

С викове "Оставка" и "Излезте" протестиращи са застанали пред всички входове на сградата, която се охранява от полицаи.

Целта на протестиращите е да не позволят на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова да напусне сградата след нейно участие в предаването "Панорама".

Д-р Дариткова се оплака в профила си във "Фейсбук:

"Няма да допусна да бъда използвана за повод за конфликт между протестиращи и полиция! Всички обаче имаме своите права!"

По-рано през деня в центъра на София се събраха хора за участие в поредния протест с искане за оставка на правителството и на главния прокурор, за електронно гласуване и за Велико народно събрание.

Демонстрацията започна около 17.00 ч. и на този етап протича спокойно при засилено полицейско присъствие. Най-многолюдно в началото на протеста беше пред сградата на Президентството.

Гласуваните днес промени в кабинета не удовлетворят протестиращите, като според тях имат само за цел задържането на управляващите на власт.

"Гърмят бушони. Трябва да изгърми цялата инсталация на злото. Не се трае. Младостта, която е най-силното оръжие, е днес на площада", посочи един от протестиращите.

Първоначално движението по булевардите "Дондуков" и "Цар Освободител" се осъществяваше нормално, като минаващи по двата булеварда автомобили надуваха клаксони, показвайки по този начин подкрепата си за протеста.

Към 19:20 ч. хората обаче блокираха бул. "Цар Освободител" и бул. "Дундуков", като младежи започнаха да играят волейбол на жълтите павета.

За разлика от предни два дни, днес протестиращите хвърляха по сграда на Министерския съвет пъдпъдъчи яйца, след като вчера я замеряха с бонбони и семки, а ден по-рано – с рула тоалетна хартия.

При замерването с пъдпъдъчите яйца е пострадал един полицай, който е бил откаран с линейка.

Исканията на протестиращите остават без промяна: оставка на правителството и на главния прокурор, електронно и дистанционно гласуване, както и Велико народно събрание за промяна в Конституцията.

Междувременно един от организаторите на протестите – Велислав Минеков заяви, че полицията е спряла камиона с техниката, необходима за провеждането на днешния антиправителствен протест.

Заради нарушения екип на "Автомобилна администрация" е спрял камиона с техниката, необходима за провеждането на днешния антиправителствен протест, като са му били съставени три акта.

Според Минеков камионът е бил спрян в района на Горни Богров и без никакви обяснения са били свалени неговите номера, като мотивът за спирането му е бил, че няма лиценз за влизане в София. Велислав Минеков обаче твърди, че това не отговаря на истината, тъй като камионът има дългогодишен лиценз и този лиценз е наличен в КАТ "Пътна полиция".

Той заплаши, че ако камионът не пристигне, ще призове цяла София да излезе на улицата и да блокира града.

Към 20.00 ч. обаче камионът пристигна на мястото на протеста.

Пореден ден на антиправителствени демонстрации се състоя и в някои градове на страната.

Пловдивчани се събраха и тази вечер на площад „Стефан Стамболов“, за да поискат оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев и да заявят, че не са съгласни с промените в кабинета. С издигнати плакати и викове „оставка“ протестиращите преминаха в шествие до Римския стадион и след това се върнаха отново пред сградата на Община Пловдив.

За 13-и пореден път и в Ямбол се събраха недоволни от управлението на страната. Групата на протестиращите постепенно оредява през последните вечери, но дошлите са категорични, че ще устояват позициите си. Протестите ще продължат и през почивните дни в 19 часа пред сградата на община Ямбол.

12 ден на антиправителствени протест се проведе в Хасково. Около 50 демонстранти поискаха отново оставката на правителството и главния прокурор. Организаторът на недоволството Тодор Топалов от "Да, България" призова от 1800 прокурори да се намери един, който да разследва главния прокурор Иван Гешев. Митингът продължи близо един час, като не беше предприето обичайното шествие със спиране на движението по централни булеварди в града.

Едва петима души участваха тази вечер на протеста в Пазарджик с искане оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Тази вечер нямаше и представители на политически партии. За сряда се организира национална стачка, като организаторите на протеста приканват хората от страната един ден да не ходят на работа, за да бъдат чути, каза Ангел Николов, участник в протестите както в Пазарджик, така и в София.

Само 12 души с националния трибагреник, свирки и тромбички, протестираха на площад „Георги Измирлиев“ пред сградата на Община Благоевград. 12-и ден продължават протестите в Благоевград с искания за оставка на цялото правителство, главния прокурор, Висшия съдебен съвет и генералния директор на БНТ. Организаторите заявиха, че в началото на идната седмица ще преминат към по-радикални действия.

С хоро започна 14-тият ден на протести в Бургас. Пред сградата на Община Бургас се събраха близо 50 човека, които отново поискаха оставката на правителството. Този път протестиращите преминаха по пешеходния булевард "Богориди" до терасата в Морската градина. Те бяха подкрепени с аплодисменти от клиенти на заведения по маршрута. Протестно автошествие от близо 50 коли затрудни за кратко движението на входа на Бургас. Протестът продължи един час. А за да не се блокира трафика към Южното Черноморие, движението на колите по автомагистрала „Тракия“, се отклоняваше по обходен маршрут през Българово и Камено.

За 15-и пореден ден недоволни от управлението на страната варненци се събраха пред сградата на община Варна.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев