АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛЕД ПОВТОРНИ ТЕСТОВЕ: БОЙКО БОРИСОВ И ЕКИПЪТ МУ НЯМАТ КОРОНАВИРУС

 Премиерът Борисов с началника на кабинета си Деница Желева
24.07.2020 / 15:33

При направени и повторни тестове за коронавирус на министър-председателя Бойко Борисов, на началника на политическия му кабинет Деница Желева и на членовете на екипа на премиера, резултатите са отрицателни. Това съобщиха от правителствената информационна служба. По-рано днес стана ясно, че при направен първоначален тест началникът на кабинета на министър-председателя Бойко Борисов – Деница Желева, е дала положителна проба за COVID-19.

Всички служители на администрацията на Министерския съвет се тестват, след като в началото на настоящата седмица бяха установени двама служители от администрацията с COVID-19.

Към настоящия момент в резултат на направените тестове са установени нови два случая на заразени служители от администрацията на МС. Така общият брой на заразени с COVID-19 служители става четирима.

По-голямата част от администрацията на МС вече е тествана, като до понеделник се очаква да станат ясни резултатите и от последните тестове.

Премиерът Борисов се върна от 5-дневни преговори в началото на седмицата. В понеделник, 20 юли, от правителствената пресслужба съобщиха, че са установени два случая на заразени с COVID-19 служители от администрацията на Министерския съвет, заради което сградата беше затворена на 21 юли за цялостна дезинфекция. Правителственото заседание на следващия ден пък се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Всички от делегацията на премиера са с отрицателни PCR тестове след Брюксел, това потвърдиха и от ВМА. От лечебното заведение уточняват, че подобни резултати (съмнително положителни) се отчитат по 4-5 на ден в лабораторията на ВМА и съгласно процедурата се повтарят с различни тестове и в други лаборатории, а лицето се поканва за повторна проба на следващия ден с препоръка да избягва контакти и да предупреди контактните лица до потвърждаване на окончателния резултат.

На Желева, на премиера Борисов и екипа му са взети втори проби, като вчерашната на Желева е изпратена за изследване и в Националната референтна лаборатория.

Министър-председателят Бойко Борисов и ченовете на делегацията са предупредени, че трябва да избягват контакти до излизане на окончателните резултати. Към настоящия момент, резултатите от PCR-тестовете на всички тествани от делегацията са отрицателни.

От гледна точка важността на проведената среща и контакти в Брюксел, на премиера Борисов и Желева отново ще бъдат направени PCR-тестове през следващите дни, казват от ВМА.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев