АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АДВОКАТИ ОТ СТРАНАТА НА ПРОТЕСТ, ИСКАТ ОСТАВКИ ВЪВ ВИСШИЯ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ

Право
24.07.2020 / 11:23

Адвокати от Пловдив, Стара Загора, Хасково, Благоевград и Смолян, обединени в Инициативен комитет „За промяна“, се събират на протест пред Центъра за обучение на адвокати „Кръстьо Цончев“ на столичната улица „Калоян“.

Протестът е с искане за оставка на председателя и на всички членове на Висшия адвокатски съвет. Целта е да се поправи „системната грешка в адвокатурата, да има възможност - организационно и законодателно, да бъде подредена къщичката на адвокатите, които са съществена част от един съдебен процес“.

Очакванията на протестиращите са Народното събрание да поеме инициативата за обществена дискусия за демократизиране на адвокатурата чрез приемането на нов модерен закон.

Протестиращите призовават за обединение в името на една силна, независима, свободна, самоуправляваща се адвокатура.

Адвокат Елена Радева от Смолянската адвокатска колегия:

„Отдавнашна политика на Висшия адвокатски съвет е да неглижира различните гласове. Не залагаме на масовост, защото сме индивидуална професия... Българската адвокатура е един от основните участници в съдебния процес. Когато при прокуратурата виждаме ежедневно погазване на върховенството на правото и когато адвокатурата е мълчалива и неединна, балансът е нарушен. Това се отразява върху състоянието на цялото общество“.

Протестът е обявен с начален час 14.00.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев