АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН И ТРЪМП ОБСЪДИХА КОНТРОЛА НАД ВЪОРЪЖЕНИЯТА

Президентите на Русия и на САЩ Владимир Путин и на Доналд Тръмп
24.07.2020 / 07:56

Президентите на Русия и на САЩ Владимир Путин и на Доналд Тръмп са обсъдили по телефона стратегическата стабилност и контрола над оръжията с оглед на отговорността на двете държави за поддържането на международния мир и сигурност. Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

Двамата лидери са потвърдили актуалността на двустранните консултации по тези въпроси, включително по Договора за съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия.

Подписаният през 2010 г. в Прага от президентите Дмитрий Медведев и Барак Обама документ е последното споразумение между Москва и Вашингтон в сферата на стратегическата стабилност. Договорът изтича през февруари догодина и в момента се водят двустранни преговори за евентуалното му продължаване.

Путин и Тръмп са обсъдили също така руското предложение за среща на лидерите на петте постоянни държави - членки на Съвета за сигурност на ООН.

Станало е дума и за иранската ядрена програма, като и двете страни са наблегнали на необходимостта от общи усилия за поддържането на регионалната стабилност и на глобалния режим на неразпространение на ядрено оръжие.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев