АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КС РЕШАВА ДНЕС МОЖЕ ЛИ РЕДОВИ ПРОКУРОР ДА РАЗСЛЕДВА ГЛАВНИЯ

Конституционният съд
23.07.2020 / 08:45

Днес Конституционният съд ще решава може ли редови прокурор да разследва главния прокурор, става ясно от дневния ред на заседанието му.

Очаква се висшите магистрати да решат, че главният прокурор може да бъде разследван от редови прокурор.

Питането е от Министерския съвет, който поиска КС да разтълкува разпоредбите на основния закон, свързани с главния прокурор. Поводът е правителственият проект за създаването на т.нар. независим прокурор, който да разследва шефа на държавното обвинение.

Формулировката на въпроса бе: „Общият надзор за законност и методическото ръководство, осъществявани от главния прокурор съгласно чл. 126, ал. 2 КРБ, включват ли случаите, когато прокурор извършва проверки, разследване и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор, предвид общоприетия правен принцип „никой не може да съди себе си“ /nemo judex in causa sua/, който е елемент на правовата държава?“

Питането бе отправено по повод проекта на Закон за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, който правителството внесе в Народното събрание.

В него се предвижда шефът на отдел "Инспекторат" във Върховната касационна прокуратура да разследва главния прокурор. Инспекторатът обаче е на подчинение на главния прокурор, а според конституцията "главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори".

Правителственото предложение е шефът на инспектората във Върховната касационна прокуратура да може да разследва главния прокурор и заместниците му.

Пред представянето на промените премиерът декларира, че това ще е „абсолютно независим прокурор“.

Предлага се той да се избира с квалифицирано мнозинство от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за 7 години.

Промените предвижда той да не е под надзора за главния прокурор, какъвто надзор обаче предвижда Конституцията.

Тоест от решението на Конституционните съдии ще зависи дали може без промени в Основния закон да бъде въведена фигурата на проверяващия главния прокурор независим прокурор.

В питането на Министерския съвет се твърди, че монополът на прокуратурата, ръководена от главния прокурор, върху публичните обвинения не е абсолютен и че в случаите, когато се налага да се търси наказателна отговорност на главния прокурор, той самият не може да осъществява надзор за законност по тези преписки и дела, защото само по този начин може да се гарантира ефективното и безпристрастно провеждане на разследванията срещу Обвинител №1.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев