АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

14 ДЕН НА ПРОТЕСТИ – ДЕМОНСТРАНТИ БЛОКИРАХА ВЪЗЛОВИ КРЪСТОВИЩА В СОФИЯ

Протестът - 14 ден
23.07.2020 / 00:23

Хиляди се събраха на 14-и поред антиправителствен протест днес след 17 часа в София. Мястото на демонстрацията отново бе в карето между сградите на Министерския съвет и Президентството, а участниците в нея продължават да искат оставките на правителството и на главния прокурор.

Те блокираха движението в района и замерваха сградата на МС с тоалетна хартия с възгласи "Оставка!", след като към протеста се присъединиха и участниците в акцията „Масово хвърляне на каскети“, която по-рано се проведе пред Съдебната палата.

Протестиращите за оставка на правителството и на главния прокурор блокираха кръстовището на бул. “Дондуков“ и ул. „Г. С. Раковски“/БТА

След 21 часа протестиращите се разделиха и поеха на няколко паралелни шествия, чиято цел е да блокират 7 ключови кръстовища в столицата, включително "Орлов мост", който към 23 часа оставаше блокиран, но без напрежение или засилено полицейско присъствие.

Другите възлови обекти на блокада са кръстовищата пред Централните хали, на булевардите „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“, бул. „Дондуков“ и ул. „Георги Раковски“, тези при паметниците на Васил Левски и патриарх Евтимий, и това при площад „Македония“.

Кръстовището на площад "Македония" остана блокирано за около половин час и малко след 22 часа го освободиха.

„По този начин може да се забележи, че хората са категорични против това безумие, което заля страната. Погледнете къде е Словакия, Полша или Унгария. Тук имаме едни дебили, които пропълзяха незнайно откъде и по-какъв начин“, заяви протестиращ на „Македония“.

Към 22 и 30 часа кръстовището пред паметника на патриарх Евтимий продължаваше да се оглася от викове "Оставка!".

Блокирано бе и кръстовището на "Патриарх Евтимий" с бул. "Витоша", а на Петте кьошета трафикът бе нормален.

Към 23 часа оставаше блокирано и кръстовището на бул. „Дондуков“ и „Г. С. Раковски“.

Основен оратор на протеста там бе бившият депутат Настимир Ананиев припомни, че няма правосъдие, докато няма възможност за Индивидуална конституционна жалба. Без тази конституционна жалба няма как да се оплачем от иначе гарантираното от Конституцията право за достоен живот. Правосъдната система в основата на всичко, за което може да се замислите, каза Ананиев. Той подчерта, че във всяка държава например малкия бизнес е на уведомителен, а не на разрешителен режим. Това означава че в България той може да бъде смачкан.

Протестиращите пропускат само линейки.

Движението, включително на градския транспорт, е блокирано и в района на паметника на Васил Левски и на Патриарх Евтимий.

От полицията увериха, че движението ще бъде пуснато след изтегляне на демонстрантите. Сградата на Народното събрание се охранява от троен полицейски кордон.

Освен за оставката на правителството, на главния прокурор и на генералния директор на БНТ хората на площада настояват и за въвеждане на машинно гласуване на следващите избори, независимо кога ще са те.

"Нямам доверие на машинното гласуване, защото може да бъде манипулирано. От друга страна при него не може да има "мъртви души", което ще удари много силно избирателната активност на ГЕРБ", заяви един от участниците в днешната демонстрация.

Протестиращите казват още, че „времето за диалог е свършило и искат избори, мажоритарен вот, както и да бъдат управлявани от честни хора“.

Ето какво още казаха участници в протеста пред БНР:

„Много хора вече са на предела на нервите си, след като ние вече 14-и ден продължаваме да повтаряме абсолютно едни и същи искания…Не мисля, че вече има какво да си кажат протестиращите с правителството, освен „оставка“…На плаката пише, че много ни е срам от премиера и от цялото управление на държавата, мразим ги безкрайно и искаме да подадат оставка, но виждам само зло“, казаха участници в протеста.

„След като падне правителството, се надяваме на пълна съдебна реформа…Вече съм 60-годишен и ми писна да работя на две места и да не мога да си отглеждам децата и внуците, както трябва, защото в тази държава от министър-председателя до последния държавен служител всичко краде. Разби се индустрията, затварят се болници…Оставка на цялото правителство и служебен кабинет, който да организира честни избори задължително с машинно гласуване“, заявиха протестиращи пред БНР.

Протест срещу правителството се провежда тази вечер и в други градове в страната.

Около 300 души се включиха в днешния протест на площада пред сградата на общината в Пловдив. Те отново се обявиха за оставките на премиера Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Преминаха и в шествие по централната пешеходна улица, скандирайки „ Мафията вън!“.

Стотици се включиха тази вечер в протестното шествие от паметника „Майка България“ до Съдебната палата във Велико Търново и блокираха трафика в центъра на града за един час.

Протестиращите издигнаха плакати „Смелостта е заразна“ и „Твори, а не кради“ и настояха за постоянство при свалянето на правителството и на главния прокурор и за внимание кои ще са следващите избраници. Великотърновци превръщат протестите в хепънинги:

„Да живее България, търсете силата си в корена, във всичко българско“.

„Вече съм уморена от всичко, от безобразията и трябва да живеем нормално“.

„Като човек на изкуството и културата ми писна да гледам един и същ сценарий“.

Протестното шествие измина разстоянието покрай паметника на Васил Левски и стигна до Съдебната палата, която беше блокирана от полиция.

Около стотина души блокираха за кратко ключов булевард в Бургас в поредния протест с искане на оставките на правителството и главния прокурор. На едно от кръстовищата гражданите изпяха и националния химн.

Протест срещу правителството е организиран днес и в Сливен. Пред сградата на общината се събират хора, които протестират осми пореден ден.

Ораторите на импровизирания митинг и предните дни призоваваха хората да не се отказват и да отстояват интересите си именно на площада.

Основното им искане е оставката на правителството.

С всеки изминал ден обаче протестиращите намаляват – миналата седмица във вторник демонстрантите бяха около 150 души, днес а около 20.

Протестиращите в Пазарджик изразиха недоволство към всички партии и настояват за въвеждането на референдум по всеки един важен за страната въпрос.

Ремонтите в кабинета няма да спрат протестите, категорични бяха те.

Протест днес имаше и в Благоевград.

Варненци също се събраха за 13-и пореден ден пред сградата на общината, за да изразят недоволството си от управлението на страната. Протестиращите отново поеха по обичайния маршрут, предвождани от огромния трикольор. Стотици се включиха в традиционното шествие и в сряда. Исканията им са същите - оставка на кабинета и на главния прокурор. Отново се чуват познатите скандирания "Всеки ден ще е така до победата!, "Мутри, вън". Недоволните минаха по бул."Сливница" и впоследствие се отпарвиха към пл."Независимост".

В Русе за поредна вечер се събраха протестиращи пред сградата на Съдебната палата.

С развети български знамена, с много плакати и скандирания русенци отново потвърдиха позицията си за искане на оставки на правителството и главния прокурор.

„Аз съм на 46 г. и за 46 години ми омръзна да гледам само едни и същи муцуни. Аман от г-н Пеевски, от Доган, все едни и същи имена 30 г. ги спрягаме“;

„Срещу беззаконието, срещу това, че когато се правят конкурси са предначертани със сигурност, искаме всеки да има шанс, а това не се случва в сегашната действителност“, заявиха участници в демонстрацията.

11-и ден продължава недоволството и в Ямбол. Пред сградата на общината протестиращите отново поискаха оставка на правителството и смяна на политическия модел.

Макар и по- малко на брой, в сравнение с първите дни, протестиращите в Ямбол бяха категорични в исканията си.

„Докато не си подаде оставката - никакво отказване!“;

„Смяна на главния прокурор с друг главен прокурор, има начин да бъде сменен! Който го е избрал, той може да го свали, заявиха протестиращи. Този протест ще има успех да 10-15 дни. Под успех разбирам подаване на оставка и създаване на служебен кабинет, казаха протестиращи.

В Стара Загора протестиращите призоваха към гражданско неподчинение.

Със скандирания „Оставка!“ протестно шествие от петнайсетина души премина по централната пешеходна улица във Враца. То беше организирано от местната структура на партия „Възраждане“. Това е петата демонстрация в града след началото на протестите у нас.

10-и ден продължават и антиправителствените протести в Хасково. Демонстрантите смениха тактиката и организираха автошествие, което премина по булевард „Раковски“ към изхода за Димитровград и обратно към центъра на града. Участниците в автомобилния протест с развети национални трибагреници и възгласи за оставка на правителството и главния прокурор призоваха всички жители да се включат в утрешния голям митинг. До затруднен трафик в града и изходните пътни артерии не се стигна.

Пътна полиция отклоняваше превозните средства по обходни пътища и осигури коридор на автоколоната.

Около 50 души се включиха в третия протест в Дупница тази вечер с искане за оставките на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Протестиращите отново се събраха пред съдебната палата в града, а продължението бе към централния пл. „Свобода“

С голям интерес по събитията от последните дни е седмици участниците чуха и разговаряха с адвокат Велислав Величков, експерт по конституционно право и председател на гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“.

Тази вечер предимно млади хора се събраха на антиправителствен протест на централния площад в Ловеч.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев