АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДОНЧЕВ: ЩЕ ИМА ПРОМЕНИ В КАБИНЕТА, ЩЕ СЪЗДАДЕМ ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА МАШИННО ГЛАСУВАНЕ

Томислав Дончев
21.07.2020 / 14:21

„Вотът не мина, но не заради особености на парламентарната аритметика, а защото такава е политическата логика. Няма никакъв мотив, нито полза от организация на предсрочни избори два месеца по-рано, посред зима“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев минути след като парламентарното мнозинство успя да отхвърли петия вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3":

Промени в управлението предстоят, коментира вицепремиерът. Той отказа подробности, но обвърза промените и с плана, който правителството ще изготви след постигнатата сделка на Европейския съвет.

"Какво ще се промени, колко и как, ще бъде обсъждано в следващите дни. Със сигурност промени ще има. Тези задачи не могат да бъдат обсъждани само с коалиционните партньори, особено това как България ще инвестира такива огромни средства. Някои от тях са с дълъг хоризонт, примерно,многогодишната финансова рамка - хоризонтът е 2021-27-ма. Аз искам да представя план, който да може да бъде коментиран, който да може а бъде критикуван, по отношение на който да могат да бъдат правени предложения. И ще се постарая да го свърша по най-добрия начин".

„Правителство има да свърши още много работа“, коментира още вицепремиерът, който изброи най-належащите задачи пред правителството в хоризонта на този мандат.

„Първа задача е справяне със здравните, социалните и икономическите последици от епидемията. Това е основният фокус на работа през следващия период от над половин година. Втората основна тема е подготовката на всички документи, които биха ни осигурили достъп до пакета финансиране от ЕС“, заяви още Дончев, според когото завършването на енергийните проекти също ще бъде сред приоритетите на изпълнителната власт.

„Една голяма задача – създаване на организация за машинно гласуване“, обяви още вицепремиерът, който подчерта, че това трябва да мине и през промени в Изборния кодекс. Дончев обяви още, че кабинетът ще търси и вариант за експериментиране с друга форма на дистанционно гласуване – по пощата. Според него засега сигурността на дистанционното електронно гласуване все още не е гарантирана.

Вицепремиерът Дончев каза по повод на продължаващите протести, че ГЕРБ може да чува хората навън, но на този етап няма формула това да се случи:

"Аз съм протестирал повече от тях! Имам по-богат протестен опит. За да има смисъл от един протест, той трябва да промени нещо, защото иначе остава като глас, който не е чут. Ако съжалявам за нещо, е, че към момента няма форма да си говорим с тези хора. Много бих се радвал да го намеря".

Вицепремиерът коментира и договорените за България 29 млрд. евро за България като мярка за справяне с последиците от Covid-кризата. „Добра сделка за България, добра сделка за ЕС“, смята той.

„Съюзът, през тези тежки дни, доказа, че от него има смисъл – за европейските граждани и за всяка държава-членка“, допълни още Дончев.

Той подчерта, че не може европейските пари да бъдат обсъждани само в рамките на коалиционния съвет, а трябва да се обсъдят с всички заинтересувани страни през следващите месеци.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев