АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕН 11: АНТИПРАВИТЕЛСТВЕНИ ПРОТЕСТИ В СТРАНАТА И ЧУЖБИНА – МЛАДИТЕ ИСКАТ ОСТАВКИ!

Протестът - 11 ден в Стара Загора    Снимка: Радио Стара Загора
19.07.2020 / 23:31

19:00 бе началният час на антиправителствените протести в София. Това е 11-тия ден на гражданското недоволство от правителството и прокуратурата в страната. Много българи подкрепиха сънародниците си от градовете, в които живеят в чужбина.

На площада в София днес са дошли много хора от Тетевен, Ямбол, Варна, Бургас, Сливен и други градове. От трибуната бе обявено, че днес на протест са били българи в 6 града в Германия, в Нова Зеландия, Брюксел, Виена (вижте кадри от тези места по-долу).

„Ние всички сме работодатели на всички, които работят в държаваната администрация. Ние всички сме работодоатели на Бойко Борисов. Ние всикич трябва да ги накраме да работят за нас.“, заяви адв. Албена Белянова пред протестиращите.

Пред събралото се множество говори Антон Николов, едино от младежите, които пострадаха от дйствията на полицият срещу демонстрантите. Малко преди това той бе гост в бТВ и разказа подробно за случилото се с него и приятелката му. Николов призова хората да не се страхуват.

Николай Хаджигенов говори пред протестиращите.

„Трябва да принудим властта да отиде в канала насила.

От Европа утре ще дойдат няколко стотин души. КТ „Подкрепа“, един от най-големите синдикати подкрепи протестите, подкрепи нас. Гласът на гражданите трябва да бъде чут.

За да има смисъл това което правим сега трябва гласуването ни да е различно. Трябва да има електронно гласуване.

Когато стигнем да изборите, те трябва да са максимално прозрачни и честни. Всеки може да сложи камера във всяка една секция.“, заяви юристът.

Той прочете декларация от името на протестиращите с която гражданите искат оставката на министър председателят Бойко Борисов и цялото правителство.

От утре организаторите на протестите срещу правителството втвърдяват подхода с блокиране на парламента, съдебната палата и ключови институции и транспортни трасета.

Протести и шествия имаше и в областните градове.

В Пловдив пред общината, протестът с искане за оставката на правителството и главния прокурор отново събра десетки хора. Шествието им премина по главната пешеходна улица на града до Римския стадион и обратно до общината.

Мнозинството от протестиращите старозагорци бяха млади хора, които организираха своеобразно погребение на мафията у нас и се заканиха от следващата седмица да преминат към затваряне на пътища. Хората тръгнаха от обичайното място - сградата на Областна администрация и с възгласи "всеки ден ще е така до оставката", стигнаха до офиса на общинската структура на ГЕРБ, където оставиха ковчег с надпис "мафия", а до него - и възпоменание за смъртта на мафията у нас.

В Русе само най-твърдите в своите позиции около стотина души дойдоха на протеста пред Съдебната палата. Това не ги отказа от традиционното шествие, което премина край Доходното здание, сградата на общинската и областна администрация до Парка на младежта.

В Ямбол протестът се провежда за осма поредна вечер пред сградата на общината. Един от организаторите призоваваше гражданите да се включат в протеста, удряйки празна тава с метално чукче. Въпреки това далеч по-малко души се отзоваха, отколкото през делничните дни.

Варненци отново се събираха пред сградата на общината. Над 150 души шестваха по улиците на града. Походът започно по бул. "Сливница" и завърши на входа на Морската градина. Хората дружно изпяха химна на България, а след това се хванаха за ръце, обазруваха голям кръг и изиграха българско хоро.

В Хасково се проведе седми антиправителствен протест, но без шествие. Около 50 демонстранти, събрали се на централния площад "Свобода", поискаха оставките на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. За 23-ти юли се организира голям митинг с участието на протестиращи от всички градове на областта.

Няма яснота дали утре ще има гражданско неподчинение в Пазарджик. Протестът тази вечер беше рекордно малък - под 10 души излязоха, за да поискат смяна на модела и нови лица в бъдещия парламент.

През днешния ден протест на българи имаше в много градове в различни държави в Европа. Ето някои от местата, където се събраха сънародници с искане за оставка на правителството.

Протести на българите днес имаше в Брюксел, Кьолн, Майнхайм. Мюнхен, Нюрберг Берлин и Виена.

В Торонто и Нова Зеландия също са на протест.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев