АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. СЕМОВ: БЪЛГАРИЯ Е ПРИМЕР ЗА ЗАГУБЕНАТА МЯРА ЗА РЕДНО И НЕРЕДНО

 Проф. Атанас Семов
12.07.2020 / 13:11

"Имунитетът на президента не покрива всички негови секретари, съветници и сътрудници, но смисълът на държавността е в това, когато една държавна институция осъществява своите правомощия, тя да знае не само какво не може да прави, но и как не бива да се правят някои неща, които иначе законът позволява да се правят". Това заяви пред БНР конституционният съдия проф. Атанас Семов.

"Огромната част от разумните хора в България показаха много ясно своето разбиране, че така не се прави", коментира той прокурорска акция в сградата на президентството и уточни, че не само Конституцията не позволява това, но и защото смисълът на демократичния процес е да има мяра в представата за редно и нередно:.

"Това, което се случва в последните години в България, е пример за загубената мяра за редно и нередно".

По думите му, когато правосъдието се осъществява чрез медийни публикации, интервюта и оценки, има проблем, отиващ отвъд конституционната мяра:

"Това е проблем на нормалността на представата за държавата като система от правила. Нашата държава е в насипно състояние поради очевидния отказ да се осмисли кое е позволено и кое не е позволено, кое е равна мяра на справедливото и обективното и кое е злоупотреба с власт".

В предаването "Неделя 150" конституционният съдия заяви, че в Конституцията няма понятие "обединител на нацията":

"Президентът не е неполитическа фигура. Не знам кой и кога измисли тази пълна глупост наречена обединител на нацията. Подобно понятие в Конституцията няма и в практиката на Конституционния съд никога не е говорено и анализирано дали президентът е обединител на нацията. Конституцията казва, че президентът - като институция - олицетворява единството на нацията. Той не е и не може да бъде обединител, извън правомощията, в които заради ролята си на балансьор, той може да внася мъдрост и отговорност".

Във връзка с протестите с искане за оставките на правителството и на главния прокурор, проф. Семов заяви, че обществото очаква съществена промяна в държавата, каквато се случи след 10-и ноември 1989-а година.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев