АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ХИЛЯДИ ПРОТЕСТИРАТ ОТНОВО В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ

Протестът
11.07.2020 / 21:23

Хиляди се събраха за трети ден на антиправителствен протест в "триъгълника на властта" на жълтите павета. Движението в центъра на София е блокирано. Плътен полицейски кордон има около сградата на Министерския съвет. Протестът протича спокойно и напрежение няма.

Протестиращите окупираха бул. "Цар Освободител" и бул. "Дондуков", а след това се насочиха към „Орлов мост“. Хората престояха няколко минути пред сградата на Народното събрание и скандираха "Гешев е позор", "оставка" и "мафия". След това множеството се придвижи до "Орлов мост" и спря движението там. Протестиращите се върнаха по ул. "Гурко", където освирка сградата на МВР. Три часа след началото на протеста те отново се върнаха пред сградата на президентството.

Демонстрантите скандират „Оставка“ и „Мафия“, след което следват освирквания или бурни възгласи „Ууу“

Протестът беше организиран в социалните мрежи. Има и конкретен повод - кадрите в интернет, на които се вижда упражняването на полицейски произвол от снощния протест.

На протеста също така има и много общественици и политици. Сред тях са бившият първи служебен министър-председател на България Ренета Инджова, журналистът и депутат Александър Симов, скулпторът проф. Велислав Минеков и др.

Това е третият ден на протести срещу правителството и прокуратурата, които започнаха в четвъртък, след като Прокуратурата влезе в Президентството и задържа двама от най-близките сътрудници на Румен Радев. Протестиращите са подкрепени от държавния глава, който днес направи извънредно обръщение към нацията в 15.00 часа. В него президентът Румен Радев поиска оставката на кабинета Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Обстановката е спокойна.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев