АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ: ВЛЯЗОХМЕ В ЧАКАЛНЯТА НА ЕВРОТО С БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ. ТРЯБВАШЕ ДА СМЕ ЗАЕДНО С РАДЕВ

Бойко Борисов, шефът на БНБ Димитър Радев и финансовия министър Владислав Горанов дават извънреден брифинг за влизането на България в чакалнята на еврозоната
10.07.2020 / 21:38

Премиерът Бойко Борисов, шефът на БНБ Димитър Радев и финансовия министър Владислав Горанов дават извънреден брифинг за влизането на България в еврозоната. Вляхме се във кръвоносната система на Европа, заяви финансовият министър Горанов. Станахме част от най-"белите" държави, не скри емоцията си министър-председателят Борисов. Трудно се работи в тази среда, не скри в началото на брифинга Борисов. "Преди да започна, ще благодаря на Митко Радев, Влади Горанов, Катя и всички колеги, които работиха толкова много в тази враждебна среда не в Европа, а в България. Но накрая ще говоря аз", каза той. И в същото време - не се радвам. На тази дата трябваше да сме заедно с президента, членството на България в Банковия съюз е за десетилетия наред. А ние цял ден се мъчим да покажем колко някой някого мрази, даде воля на емоциите си премиерът. И добави: "Съединението прави силата."

Хората трябваше да играят хоро - с маски! Не да викат едни срещу други, изтъкна премиерът.

Дали не можем да проявим малко мъдрост, добави той. И допълни, че го боли от епитетите, които президентът Румен Радев употребява по негов адрес.

Бойко Борисов изтъкна, че след новината за членство на България в Банковия съюз рискът от фалити на български банки и финансови измами е минимизиран.

Вярвам, че участието в Банковия съюз и впоследствие в Еврозоната и ще доведат до такова икономическо развитие като при останалите държави, които участват в тези механизми, каза министърът на финансите Владислав Горанов.

„Следващата логична стъпка е присъединяването към еврото, което ще настъпи, когато се справим с предизвикателствата. Имаме надежда, че сме в правилната посока. Интеграцията на страната ни в Еврозоната свързва икономиките на участващите държави-членки по начин, който дава не само икономически предимства, а и цивилизационен израз. Свързваме кръвоносната система на икономиката ни с едно от най-силните икономически формирования в света. Разбира се участието в ERM II и Еврозоната изискват усилия от наша страна,да правим реформи, които ни издигат до все по-голямо ниво на икономическо развитие. Точно днес бих искал да заявя, че когато българските институции и общество се обединят около определена цел, то може да бъде успешно“, добави той.

И благодари на екипа на БНБ, политическите партии, които са подкрепяли решенията в българския парламент и на екипа на финансовото министерство.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев