АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИНВАЛИДНИТЕ ПЕНСИИ ЩЕ СЕ ИЗПЛАЩАТ БЕЗ ПРЕКЪСВАНЕ

Пари
10.07.2020 / 14:52

Няма да има прекъсване на изплащането на инвалидните пенсии. Още следващата седмица парламентът ще гласува удължаване с два месеца на ТЕЛК-решенията, които изтичат по време на епидемичната обстановка.

Това увери председателят на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ.

На брифинг в Народното събрание Даниела Дариткова увери, че няма да има ощетени граждани и Народното събрание ще предприеме необходимите законодателни промени до дни:

"Следващата седмица законът ще бъде приет в пленарна зала и ще се даде възможност да се удължат ТЕЛК-овите решения за трайна нетрудспособност и за степен и вид на увреждане, които са изтекли по време на извънредното положение, изънредната епидемична обстановка, с два месеца“.

Промените ще бъдат прокарани през закона за мерките и действията по време на извънредното положение, като ще позволят да няма прекъсване на изплащането на инвалидните пенсии. Социалният министър Деница Сачева уточни, че става дума за около 5000 души и обърна внимание:

"Решенията са с два месеца след изтичането на епидемичната обстановка, тоест няма да се слага конкретна дата, за да може независимо от това какви решения ще е нужно да се вземат динамично, този текст да важи. Националният осигурителен институт ще има готовност веднага в момента, в който има нормативното основание и текста е публикуван в Държавен вестник, хората да могат да получат своите пенсии до края на месец юли".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев