АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ: КОНТРОЛЪТ НАД НСО Е В РЪЦЕТЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ И ПАРЛАМЕНТА

Президентът Румен Радев
08.07.2020 / 17:38

„Допълнително охраняваните лица се определят от изпълнителната власт, а контролът е в Народното събрание“, допълни той.

Винаги съм казвал, че г-н Делян Пеевски и г-н Ахмед Доган не трябва да се охраняват от НСО, но това зависи от изпълнителната власт в лицето на Бойко Борисов.

Това каза в специално изявление президентът Румен Радев.

Коментарът на държавния глава идва след като вчера бившият правосъден министър, а сега съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов дебаркира с лодка на плаж „Росенец“ край базата на ДПС, а впоследствие изгонен от охранители на НСО.

Президентът поясни, че след среща с началника на НСО ген. Красимир Станчев е станало ясно, че охранителите на плаж „Росенец“ наистина са служители на НСО, а към момента в ход е служебна проверка на действията им от вчерашния ден.

„Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща европейска държава, когато укрепим върховенството на правото и отстоим правата на българските граждани. За съжаление, законите и правата на гражданите продължават да се погазват. Когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността. В такива ситуации е критично важно институциите да поднесат истината“, посочи още държавният глава.

Eто цялото изявление на Румен Радев:

"Уважаеми сънародници,

Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща държава, когато се преборим с беззаконието и укрепим върховенството на правото. За съжаление те се погазват. Примерите са много, но когато публично се нарушават основни права, това ерозира доверието в държавността. В такива ситуации е важно институциите да поднесат истината.

Днес имах разговор с началника на НСО Красимир Станчев. Участвалите във вчерашното събитие служители са от НСО. Тече служебна проверка. Отдавна заявих, че г-н Пеевски и г-н Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това зависи от г-н Борисов, който контролира службите, взимащи това решение.

Именно подопечните на премиера ДАНС и МВР определят дали към някое лице има заплаха, а НСО осъществява охраната.

Миналия декемри по мое настояване се събра такава комисия и представителите на тези служби отново потвърдиха необходимостта от охрана на тези лица.

Днес отново призовах Красимир Станчев да свика тази комисия и да се реши дали има нужда от охрана на тези лица. Очаквам Народното събрание да изпълнява функциите си по контрол на НСО.

Редно е да се извършат проверки в парк "Росенец" и при установяване на нарушения, да се предприемат действия.

В Закона за НСО няма правомощия на президента по контрол на службата. Ако някои не могат или не искат да въдворят ред в службите, но ми вменяват морална отговорност, нека ми се възстановят правомощия по контрол", заяви Румен Радев.

Припомняме, че вчера от НСО заявиха, че нямт данни техни служители да охраняват въпросния обект и бряг.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев