АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕКОПРОТЕСТИ В НЯКОЛКО ГРАДА В СТРАНАТА

Протести под надслов "Долу ръцете от морето, планините, реките" се организираха за поредна вечер в цялата страна
07.07.2020 / 21:27

Продължава гражданското недоволство срещу готвените промени в Закона за биоразнообразието. Протести под надслов "Долу ръцете от морето, планините, реките" се организираха за поредна вечер в цялата страна.

Многолюдно шествие срещу готвените промени в закона за биоразнообразието блокира части от София. Исканията са за оставка.

Поредните протести се организират седмица след експертната дискусия в парламента, която имаше за цел да отстрани недоразуменията около готвените поправки, но завърши без консенсус между заинтересованите страни.

Андрей Ковачев от коалицията "За да остане природа в България":

"Има желание да се създаде закон, с който да могат да се манипулират нещата. Крайният резултат ще бъде масово застрояване и окрадване на европейските пари".

От екоминистерството аргументират необходимостта от нов подход за управление на защитените зони с мотива, че страната ни не може да изпълнява задълженията си по Директивата за местообитанията.

Според еколозите обаче доброто управление на "Натура" 2000 може да бъде постигнато и без законодателни промени.

Катерина Раковска от българския офис на Световния фонд за дивата природа:

"Просто трябва да бъдат изготвени едни добри заповеди, които имат природозащитни цели. Става дума просто да управленческа воля и желание да се решават проблемите, а ние, за съжаление. Не виждаме такова".

Митинг и протестно шествие в защита на природата се проведоха в Бургас. Над 50 души с плакати и под звуците на тъпан преминаха от градинката пред Часовника до площад "Тройката". Това е четвъртият протест в морския град срещу презастрояването на Южното Черноморие, а сега протестиращите поискаха и да не се отлага за пореден път обявяването на защитените зони по "Натура 2000".

В Дупница събралите се десетки екоактивисти се обявиха срещу рехабилитацията на пътеки по Седемте Рилски езера. Проектът е спрян, а прокуратурата разпореди проверки кой е пратил тежката техника, която разкопа и съсипа някои от най-любимите на туристите участъци.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев