АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ПОДПОМАГА КУЛТУРНИЯ СИ СЕКТОР С НАД 1,5 МЛРД. ЛИРИ

Борис Джонсън
06.07.2020 / 21:11

Великобритания ще отпусне близо 2 милиарда долара на културни институции и сферата на изкуствата, за да подпомогне силно пострадалия от пандемията от Covid-19 и карантинните мерки сектор, съобщи вчера британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Театри, оперни театри и балетни трупи останаха без публика в салоните в течение на месеци. Макар че английските музеи и кина могат да отворят отново врати при стриктно спазване на социална дистанция при започналия в събота нов етап от облекчаване на изолацията, разпоредбите все още не разрешават представления на живо пред публика в театрите и концертните зали. Това породи криза, застрашаваща съществуването на голяма част от сектора, който настоятелно призоваваше правителството да му окаже помощ.

Средствата ще помогнат да се съхрани тази сфера за бъдещите поколения, да се гарантира, че артистичните и културните институции в Обединеното кралство ще оцелеят и ще поддържат състава си, докато вратите им са затворени и завесите - спуснати, посочи в изявление Джонсън.

Правителството отбеляза, че финансирането на стойност 1,57 милиарда лири (1,96 млрд. долара) е най-голямата сума, предоставяна някога на британския културен сектор. То каза, че британските музеи, художествени галерии, театри, независими киносалони, паметници на културата и музикални събития ще бъдат защитени чрез субсидии и заеми.

Правителството уведоми, че ще се консултира със Съвета по изкуствата, с британския филмов институт и други експертни органи при отпускането на помощи и уточни, че заемите ще бъдат предоставяни при облекчени условия.

БТА.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев