АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЖАН КАСТЕКС Е НОВИЯТ ПРЕМИЕР НА ФРАНЦИЯ

 Жан Кастекс
03.07.2020 / 15:09

Френският президент Еманюел Макрон назначи за министър-председател Жан Кастекс и му връчи мандат да състави правителство, след като сутринта премиерът Едуар Филип подаде оставка заедно с целия си кабинет.

Очаква се до края на деня Кастекс ще поеме премиерския пост от предшественика си. Новият премиер, често в сянка за широката публика, се прочу с успешната си мисия за излизането на Франция от карантината за Covid-19.

Лице от по-социалното крило на републиканската десница, той е от приближените фигури на бившия президент Никола Саркози и е изпълнявал успешно важни държавни задачи във връзка с болничния сектор, спорта и подготовката на Олимпийските игри през 2024.

Завършил Висшето училище по администрация, Кастекс (55 г.) е едновременно технократ и добър познавач на проблемите на провинцията. През март бе избран с широка подкрепа за кмет на Прад.

Изборът на десния премиер предизвика критични реакции, особено сред левицата и зелените, които току-що отбелязаха важен пробив на местните избори.

Промяната на кабинета е извънредно деликатна задача за Макрон след санитарната криза и претърпяната загуба на президентската партия на току-що отминалите местни избори.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев