АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ГРИГОРОВА: ПУТИНОЦЕНТРИЧНО СТАНА ГЛАСУВАНЕТО НА РЕФЕРЕНДУМА В РУСИЯ

 Проф. Дарина Григорова
02.07.2020 / 13:39

"Гласуването на референдума в Русия стана путиноцентрично". Така проф. Дарина Григорова, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", коментира пред БНР завършилия референдум в Руската федерация за промени в Конституцията. По думите ѝ личностният фактор "Путин" е бил една от основните линии за вота.

Според проф. Григорова референдумът е бил не толкова допитване до народа за доверие към президента Владимир Путин, а по-скоро "плебисцит за недоверие към света":

"Защото руснаците нямат илюзии за Путин, но вече изгубиха илюзиите за Запада. Това принуди по-голямата част от държавническите, лоялистките общности да подкрепят. Другият момент е, че Путин трябва да намери образ на бъдещето на Русия. това е огромен дефицит и това засега не се предлага, т.е. гласуването едва ли ще промени нещо в тази насока".

В предаването "12+3" проф. Дарина Григорова коментира, че гласуваните поправки са заявка за суверенитет:

"От външнополитическа гледна точка, това е въвеждането на изменението, което да балансира зависимостта на Русия от международното право, защото никой не е отменил чл. 15 от първа глава, който гласи, че при международни договори на Руската федерация, ако са установени правила, които не са предвидени от закона, преимуществото е на правото на международните закони. Това не е изменено, но се въвежда един друг член, според който международни договори на Руската федерация, които противоречат на Конституцията, не подлежат на изпълнение".

По думите ѝ тази заявка за суверенитет, от вътрешнополитическа гледна точка, е за елита:

"Тази забрана да имаш друг паспорт, а само руски, ако искаш да ставаш държавен служител и да се занимаваш с политика, все пак беше вписана. Единственото, което не беше вписано, е, че не се забранява да имате имущество в чужбина. Не се реши Путин да отреже изцяло елита от неговото богатство, което е извън Русия".

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев