АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕМИЕРЪТ ЗАРЪЧА БОЛНИЦИТЕ ДА СЕ "ПРЕЗАПАСЯТ С ОБЛЕКЛА, МАСКИ, ОЧИЛА"

 Бойко Борисов на заседанието на Министерския съвет - 24 юни 2020 г.
30.06.2020 / 11:28

Премиерът Бойко Борисов проведе работна среща с Националния оперативен щаб и със здравния министър, на която е обсъдена актуалната ситуация с разпространението на Covid-19, както и засилването на капацитета на болниците с интензивни легла. Това съобщи пресцентърът на кабинета.

Министър-председателят е разпоредил на министър Кирил Ананиев да разговаря допълнително с Националната здравноосигурителна каса и с Българския лекарски съюз относно заплащането на тестовете и клиничната пътека за Covid-19, за да имат болниците достатъчно финансиране.

"Презапасете се с облекла, с маски, очила. Всичко трябва да е достатъчно и предостатъчно", е заявил Борисов.

Премиерът е отбелязал, че по света има милиони заразени, а Европейският съюз продължава да няма единна политика, включително за отварянето на границите за туризма.

"Няма специалист, който да каже, че този бич на съвремието ще отмине", е посочил министър-председателят. В тази ситуация по думите на Борисов е особено важно да се следи заболеваемостта в клъстерите и да продължи контролът върху мерките.

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски също се е съгласил, че е от голямо значение да се укрепи капацитетът на болниците.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев изтъкнал по време на срещата, че вълната на вируса расте в Европа и на Балканите, като подчертал, че усилията в България са насочени към противоепидемичните мерки.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев е напомнил, че капацитетът на лабораториите е сериозно увеличен в сравнение с началото на епидемията. По думите му е необходимо внимателно да се следи за първи случаи на заразени в големи колективи. Представителите на

От Националния оперативен щаб са били категорични, че разпространението на Covid-19 тръгва и от провеждането на празнични и религиозни събития.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев