АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС: БУРНИ ДЕБАТИ И ОБВИНЕНИЯ ЗА ОБСЛУЖВАНЕ НА ИНТЕРЕСИТЕ НА БОЖКОВ

Владислав Горанов беше изслушан от Народното събрание
26.06.2020 / 12:35

Парламентът прие решение, с което възложи на финансовия министър Владислав Горанов в срок до 10 юли да предостави пред Народното събрание детайлна информация за броя на организаторите на хазартни игри, както и за бюджетните постъпления от такси и данъци от хазартния сектор за последните 5 години.

Дебатите преминаха във взаимни обвинения за политически зависимости и упреци на левицата за липсващи 700 милиона лева в хазната от хазартна дейност.

Депутатът Георги Свиленски коментира:

„Вие 700 милиона отклонихте от държавния бюджет и никой не носи отговорност. В една нормална европейска държава досега правителството щеше да си е заминало. Парите, които едни са внасяли, а други не са внасяли - пари, с които Българският спортен тотализатор е бил поставен в такава конкурентна среда, че не е можел да печели, но други са можели да печелят. Защото 60 милиона са пътували от „Московска“ към партийни централи“.

Министър Владислав Горанов контрира, като препрати проблема към гласувани промени през 2013 година:

„Именно това, че с промяната в законодателството през 2013 година управляващото тогава мнозинство премахва режима на облагане с корпоративен данък по Закона за корпоративното подоходно облагане и превръща облагането в хазарта в таксуване за поддържане на лиценз.

Дали това не е дало кураж на Комисията по хазарта да започне грешно да прилага закона, колеги, е въпрос, който ще се изследва“, обеща финансист номер едно.

Депутатите от левицата остро възразиха на отхвърленото тяхно искане финансовият министър да предостави информация и за приноса на отделните лицензирани фирми за последните пет години като данъци от хазартния сектор.

Румен Гечев от левицата определи това като предоставяне на допълнителен чадър:

„Защото вие предлагате нов чадър - втори чадър върху този сектор. Вие искате да ни предлагате във вашето решение, колеги, някакви общи данни. Вие замазвате положението. Кого ще излъжете? Никого“.

Министър Владислав Горанов обаче намекна за политическа взаимосвързаност между Гечев и Васил Божков:

„И не мога да разбера защо вашата активност нарасна експоненциално в момента, в който един човек, свързан с хазартния бизнес в годините, започна дистанционно да разкрива някакви факти обстоятелства и да създава звучене.

Това, което обаче мога да спекулирам, безспорно е, че най-активните участници в днешния дебат са работили на „Московска“. И нека го отрекат“.

Социалистът Румен Гечев остро възрази от трибуната на парламента:

„Аз съм минавал примерно да се разхождам, но не познавам, не съм влизал, нямам нищо общо“, каза Гечев и упрекна председателстващия парламентарното заседание, че „не прекъсвате господин министърът на финансите, който лъже“.

В края на дебатите финансовият министър пое ангажимент да предостави и детайлна информация за това каква част от хазартния бизнес е внасял 20% такси и каква част е облагана с 15% върху получените залози.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев