АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОТЕСТИ СРЕЩУ ПОПРАВКИТЕ В ЗАКОНА ЗА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО

Протести в защита на природата
25.06.2020 / 22:25

Протести в защита на природата се провеждат тази вечер в много градове в страната срещу подготвяните промени в Закона за биоразнообразието.

В София протестно шествие тръгна от паметника на Алеко Константинов на булевард "Витоша". Столичният булевард "Цар Освободител" беше блокиран от протестиращите природозащитници, които демонстрираха на площад „Народно събрание“, водени от желанието да подкрепят българската природа.

С призива „Искаме природа, не искаме бетон“ те изразиха недоволството си от промените в Закона за биологичното разнообразие, които според тях ще доведат до презастрояване и ще прехвърлят целия контрол върху защитените зони в ръцете и в рамките на компетенциите на екоминистерството.

Чуват се и скандирания за оставка на правителството.

“Протестираме против безобразията спрямо българската природа, в частност Черноморието. Безобразие, масово застрояване на природни обекти, природата е нещото, което българите ценят най-високо“.

“Каузата е да спрат строителствата по морето и по защитените местности в България“, казаха протестиращи пред микрофона на БНР.

Активистите са категорични, че законовите промени противоречат на европейското законодателство и застрашават ценното биоразнообразие.

Русе също се включва в протеста

“Причините в момента да сме активни е това, че повечето от нас са в Русе заради коронавируса и ще се съберем заедно с още десетина града в България. Ще изразим нашата гражданска позиция към това, което се случва по морето от една страна, тъй като се е натрупала една голяма вече негативна енергия“, каза Михаил Михов, планински водач и изявен екоактивист.

Велико Търново също се включи в националния протест

тази вечер срещу презастрояването по българското Черноморие.

Пред паметника "Майка България" великотърновци издигнаха плакати, с които призоваваха за запазване на плажовете от бетон, за намеса на държавата и институциите за защита на Черноморието с идеята, че по конституция то е на всички граждани:

„Не можем да останем безучастни, когато нашата държава по този начин се продава, разорава, разкопава и бетонира“.

„Бунтува ме това, че вече в България няма правила, няма конституционен ред, няма и закони“.

„Една от личните ми каузи е да се спаси природен парк „Странджа“.

„Не на корупцията на всички нива, да на дивите плажове, защото искаме природа“.

„Срам ме е от начина, по който сме обезобразили нашата природа“.

„Не искаме повече бетон по брега, стига толкова“.

Репортажа на Ася Пенчева можете да чуете от звуковия файл.

Екоактивисти излязоха на протест и във Варна

Събралите се пред Общината бяха организирани от сдружението „Варна диша“. Те посочиха, че демонстрацията е в подкрепа на останалите протести срещу ограничаването на „Натура 2000“, но имат и други искания - например, те са внесли предложение в Общината за това да се спрат автомобилите по крайбрежната алея в Морската градина във Варна.

„Няма да се откажем“, заявиха протестиращите и призоваха управляващите да ревизират предложенията си, свързани с промяната на Закона за биоразнообразието и за ограничаване на цялата мрежа „Натура 2000“.

Представители на различни сдружения посочиха, че за съжаление Черноморското крайбрежие все повече се бетонира и че няма къде да се почива и може би ще се стигне до испанския вариант, където се къпят хотели

„Трябва да има баланс между бизнес и природа, както е в останалите европейски държави“, посочиха протестиращите.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев