АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: МОН ПРЕДЛАГА НВО ДА СЕ ПРОВЕЖДА С Т.НАР. ИНТЕГРИРАНИ ТЕСТОВЕ

Красимир Вълчев
25.06.2020 / 13:29

Министерството на образованието и науката предлага промяна в наредба, с която националното външно оценяване да се провежда с т.нар. интегрирани тестове, съобщи на пресконференция ресорният министър Красимир Вълчев, предаде Novini.bg.

Български език и литература (БЕЛ) и математика са основните дисциплини, при тях в най-голяма степен може да се измери усвояването на компетентностите на учениците. Но те не са достатъчни - необходимо е да стимулираме учениците да придобият по-комплексни знания и умения, в това число и по природните и обществените науки, при които като че ли е най-трудно да мотивираме учениците. Предлагаме БЕЛ да бъде съчетан с обществени науки, а математиката с природни науки, като тази промяна да влезе в сила от 2022-2023 година. Това дава възможност системата да бъде подготвена за тази промяна, обяви Вълчев.

Тази промяна дава по-голяма възможност за прилагане на комбинация от знания по различните предмети, добави той.

Предлагаме увеличение на часовете по математика с един час седмично. За географията и природните науки ще предложим промени, насочени към отпадане на излишна фактология, това което изисква заучаване, не изисква умения или пречи на придобиването им. Важното е да се провокира интереса към учене, любопитството към света, посочи образователният министър. Не предвиждаме промени в прогамите по БЕЛ и история, уточни той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев