АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРАДЪТ НА ПОБЕДАТА - ДНЕС НА ЧЕРВЕНИЯ ПЛОЩАД В МОСКВА

Парадът на победата - днес на Червения площад в Москва, Русия ще покаже някоиот  най-новите си оръжия
24.06.2020 / 08:57

Точно в 10 часа днес на Червения площад в Москва започва Парадът на победата по случай 75-та годишнина от победата във Втората световна война. Той трябваше да се състои на 9 май, но беше отложен заради коронавирусната инфекция.

Днешната дата не е избрана случайно - на 24 юни 1945 г. е организиран първият Парад на победата, ръководен от маршал Константин Рокосовски и приет от заместник-главнокомандващия на въоръжените сили маршал Георгий Жуков.

Шествието ще включва "голяма историческа част", но ще бъде показана и най-модерна техника, включително засекретена досега и невиждана дори на снимки. Според министъра на отбраната Сергей Шойгу днес в Москва за пръв път ще бъдат представени пред публика 24 нови руски бойни машини, включително "убийци на хиперзвукови ракети". Той подчертава, че модерните оръжия в руската армия достигат 78 % - това е най-високият дял в света. По този критерий Русия изпреварва дори САЩ и Китай.

Очакваната демонстрация на нова техника вече предизвика сериозни дискусии в интернет. За нея ще се говори и в щабовете на чуждестранните армии, в конструкторските бюра на други държави. Русия излезе начело и в създаването на перспективни ударни средства, и на системи за защита от тях.

Както и през 1945, по Червения площад ще дефилират щандартите на фронтовете и 150 бойни знамена на армии, дивизии и полкове. Ще звучат същите маршове, както и през 1945-а, а колоните бойна техника ще бъдат точно тези, които спечелиха Великата Отечествена.

През Червения площад ще дефилират над 40 пехотни бойни части - офицери, сержанти и войници от различни съединения, курсанти от различни военни училища, суворовци, нахимовци и кадети, женски подразделения, казаци, представители на други силови ведомства.

Тази година в парада ще участват над 14 000 военнослужещи, повече от 200 единици техника, 55 самолета, 20 хеликоптера и оркестър с близо 900 музиканти.

Освен руски военни ще участват и представителни части от 13 държави - съюзници и приятели на Русия: Монголия, Сърбия, Китай, Индия, Молдова, Таджикистан, Туркменистан, Азербайджан, Армения, Беларус, Узбекистан, Казахстан и Киргизстан.

Механизираната колона ще бъде съставена от 234 единици съвременна и историческа бойна техника.

Начело ще бъде колоната от легендарни бойни машини от времето на Великата Отечествена, които изминаха пътя от обсадената Москва до падането на Берлин. Сред тях са цял батальон от легендарните танкове Т-34-85 (31 единици) и 7 самоходни артилерийски установки СУ-100.

Зрителите ще видят общо 234 модела историческа и модерна военна техника. Освен легендарните машини от Великата отечествена война на Съветския съюз по площада ще минат руски танкове Т-90М и Т-80БВМ, зенитно-артилерийския комплекс „Деривация ПВО“, реактивната система за залпов огън „Торнадо С“, тежката огнеметна система ТОС 2 и модернизирания зенитно-ракетен комплекс С-300В4.

Над Москва ще прелетят 75 самолета и хеликоптера, сред които последни модели руски изтребители, стратегически бомбардировачи и въздушни цистерни. Най-интересен ще бъде МиГ-31, който носи най-новата и уникална хиперзвукова ракета "Кинжал", пише всекидневникът.

И също като преди 75 години над Москва ще проехти празничен салют от 30 залпа - общо 10 тона пиротехника или над 2000 снаряда

Парадът ще стане и програмна декларация на руското министерство на отбраната, обвързана с две дати: приключването на десетгодишната оръжейна програма, за която са изразходвани 23 трилиона рубли, и стогодишния юбилей на танковата промишленост в Русия.

Сред чуждестранните гости на парада тази година са лидерите на Беларус, Казахстан, Молдова, Киргизия, Узбекистан, Таджикистан, Сърбия, Босна и Херцеговина, както и на Абхазия и Южна Осетия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев