АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТРЪМП: 10 Г. ЗАТВОР ВСЕКИ, КОЙТО СЪБАРЯ ПАМЕТНИЦИ

Тълпа протестиращи се опита да събори статуята на бивш президент на САЩ  Андрю Джаксън близо до Белия дом
23.06.2020 / 15:41

Държавният глава използва "Туитър", за да обяви заканата си, че ще арестуват всеки, който е хванат да събаря паметници. Тръмп добави, че новата заповед ще се прилага със задна дата, което означава, че властите могат да задържат хора, които вече са участвали в такива вандалски прояви.

Упълномощих федералното правителство да арестува, който обезобразява или руши паметници, статуи или друга федерална собственост в САЩ, написа той в социалната мрежа и добави, че всеки задържан за такива вандалски актове може да лежи в затвора до 10 г.

Тълпа протестиращи се опитаха да съборят статуята на бивш президент на САЩ близо до Белия дом снощи, като полицията отговори с лютив спрей, за да разпръсне нови демонстрации, избухнали в американската столица Вашингтон, съобщава "Франс прес".

Вълна от национални протести, призоваващи за расова справедливост, обхвана САЩ след смъртта на 25 май на 46-годишния чернокож рецедевист Джордж Флойд, убит при арест от бял полицай в град Минеаполис, щата Минесота.

Снощи стотици протестиращи бяха отблъснати от най-малко 100 служители на реда, след като те метнаха въжета около статуята на Андрю Джаксън, предизвикващия разногласия седми президент на САЩ, в парка "Лафайет Скуеър" край Белия дом.

Думата "убиец" беше изписана със спрей върху каменния постамент на статуята, свидетелства репортер на АФП от мястото.

Джаксън, който е на власт от 1829 до 1837 г., е притежавал повече от 500 роби през живота си и е бил ключова фигура в принудителното преместване на близо 100 000 индианци, известно като "Пътят на сълзите".

"Имахме въжета, вериги, макара за дърпане, и щяхме да закачим това и да съборим статуята", разкри пожелал анонимност 20-годишен протестиращ.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува протестиращите, като написа в профила си в "Туитър": "Множество хора, арестувани във Вашингтон заради позорния вандализъм в парка Лафайет срещу великолепната статуя на Андрю Джаксън, в допълнение към оскверняването на фасадата на църквата "Сейнт Джон" от другата страна на улицата."

Той също така предупреди, че вандализирането на статуята може да бъде наказуемо със затвор.

Местни медии съобщиха, че няколко души са били арестувани близо до площад "Лафайет" по-рано вчера, след като полицията се е опитала да разчисти палатков лагер. Това не е било свързано с опита за събаряне на статуята на Джексън.

Сблъсъкът заради статуята на Джаксън е част от най-новата тенденция в протестите: разрушаване на статуи и паметници на лица, свързани не само с расисткото минало на САЩ.

Първоначално протестиращите се съсредоточиха върху генерали от Конфедерацията, като статуята на Робърт Лий в Ричмънд. В петък демонстранти във Вашингтон събориха статуя на Албърт Пайк - единствената статуя на генерал от Юга по време на гражданската война в столицата на страната. Но светлината на прожекторите започна да се измества към фигури от историята на САЩ, смятани по-рано за недосегаеми, включително отците основатели Джордж Вашингтон и Томас Джеферсън, на Теодор Рузвелт и Христофор Колумб.

Тръмп даде безкомпромисни инструкции на местните лидери, конфронтиращи се с протестите, като каза на властите да "доминират улиците", докато той не се застъпва за масирано разполагане на сили за налагане на ред.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев