АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДОЦ. ЛЮБОМИР КИРОВ:НА СЗО МНОГО Й СЕ ИСКА И В БЪЛГАРИЯ ДА СЕ СЛУЧИ НЕЩО

Доц. Любомир Киров
22.06.2020 / 22:21

Председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари - доц. Любомир Киров, заяви пред "Денят ON AIR", че реално не може да се определи дали има пик у нас заради начина му на изчисление.

"Зависи кой какво разбира под пик и какво му иска да се случи в България. Пик в смисъла, който тези хора влагат, трябва да е бум. Тази дефиниция я даде човек, който няма общо с медицината. Цифра не може да се определи като пик, защото не знаем колко са реално болните в България, има цифра на регистрираните случаи, взетите проби, а не реална", коментира той.

Доц. Любомир Киров посочи, че страната ни все пак е отчела ниски стойности на заболеваемост от COVID-19.

"На СЗО много ѝ се иска в България да се случи нещо, тъй като това, което у нас се случва до момента, е добро на фона на останалите страни, които се водят водещи в медицина и във всичко. Системата ни като база беше готова и тя се и разшири. Още в началото разполагахме с 600 респиратора и 700 легла. После станаха още. И ние имаме какво да кажем и да покажем на света и го направихме този път", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари каза, че създаването на ваксина изисква време. "Дори да се измисли молекулата бързо, минимумът за цялостното създаване е година и половина, средно три, за да става за употреба. А ние още не знаем и дали една ваксина ще бъде ефективна. Интересно какво купуват от ЕС", отбеляза той.

Обикновеният грип взима между 250-600 хил. жертви годишно в целия свят, заключи доц. Киров.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев