АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕВРОСЪЮЗЪТ И КИТАЙ ОБСЪЖДАТ РАВНОПРАВНОТО ПАРТНЬОРСТВО

ЕС - Китай
22.06.2020 / 09:03

Равноправното партньорство е една от темите във фокуса на видеоконференцията на върха ЕС-Китай, която ще се проведе днес. Сред основните теми ще бъде развитието на преговорите по сключване на инвестиционно споразумение между Европейския съюз и Китай, което да улесни достъпа на европейските компании до китайския пазар.

Виртуалното заседание се провежда на фона на усложнените отношения между двете страни от началото на пандемията. Освен за ненавременното предупреждение за разпространението на коронавируса и опасностите, свързани с него, редица европейски лидери и представители на евроинституции обвиняват Китай и в дезинформационна война, свързана с отговора на ЕС на Covid-19.

Европа поставя все по-често и въпроса за равноправния достъп на европейските фирми до китайския пазар.

Преди около месец председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер поиска да се забрани на Китай да изкупува фирми в ЕС, изпаднали в затруднено положение заради пандемията.

Миналата седмица пък Европейската комисия прие „Бяла книга“, която ще включва случаите на деформация, причинени от чуждестранните инвестиции в Общия пазар, като се смята, че в основата ѝ стоят именно китайските.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев