АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЕКРЕТАРЯТ НА ПРЕЗИДЕНТА ПЛАМЕН УЗУНОВ Е ОТВЕДЕН ЗА РАЗПИТ, РАЗСЛЕДВАТ ГО ЗА ТЪРГОВИЯ С ВЛИЯНИЕ

Пламен Узунов
19.06.2020 / 19:19

Секретарят на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов е отведен за разпит в Специализираната прокуратурата, съобщи БНТ. По-рано в петък в дома му в столичния кв. „Кръстова вада“ беше извършен обиск. Президентският секретар е разследван за търговия с влияние. Според прокуратурата на 27 декември 2018 г. той е изпратил на Пламен Бобоков съдебно решение, което още не е било подписано от съдиите от Върховния административен съд. Шест дни по-късно решението става публично достояние. Узунов и Бобоков контактували постоянно и разменяли дори съдебни актове и уреждали заличаване на криминалистични регистрации. От президентството до момента не са коментирали новия скандал.

С постановление на прокурори от Специализирана прокуратура П.Б. (очевидно става въпрос за Пламен Бобоков - б.р.) е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и с участието на длъжностни лица. Спрямо същия е определена мярка за неотклонение – гаранция в размер на 1 млн. лв., която е бил длъжен да внесе до 14.06.2020 г., включително. Поради непостъпване на паричната сума по сметката на Специализирана прокуратура и непредставяне на платежен документ в указания срок, както и след събрани нови доказателства, спрямо обвиняемия е постановено „задържане под стража“ за срок до 72 часа, с оглед довеждането му пред Специализиран наказателен съд, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

В хода на досъдебното производство е назначена и изготвена компютърно-техническа експертиза на иззети мобилни телефони и таблети, ползвани от обвиняемите по делото. Информацията, анализирана в хода на същата, надхвърля 200 GB. Видно от съдържанието на комуникация от изследвания мобилен телефонен апарат и мобилна компютърно-информационна система, ползвани от обвиняемия П.Б., се установява наличието на информация под формата на текст, звук и изображения. От същата е видно, че обвиняемият П.Б. е комуникирал с различни адресати, в това число лица с имунитет, висши държавни служители, както и с подсъдими и обвиняеми лица по дела на Специализирана прокуратурата, част от които се укриват в чужбина с цел избягване на наказателна отговорност.

Установена е и комуникация, осъществявана чрез различни мобилни приложения на обвиняемия П.Б., вероятно със секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента П.У. (Пламен Узунов - б.р.), както и с действащ магистрат – Н.Н., кандидатствал през 2019 г. За административен ръководител на Окръжна прокуратура – Русе.

След извършен наказателно-правен анализ на заключението на експертизата и приложенията към нея, наблюдаващите прокурори са констатирали доказателства за извършено престъпление по чл. 321, ал. 6 НК. В тази връзка на 19.06.2020 г. след разрешение на съдия се извършват лични обиски на лицата П.У. и Н.Н., както и претърсвания и изземвания. Изземват се веществени доказателства, относими към предмета на доказване, като след анализа им наблюдаващите прокурори ще преценят дали са налице достатъчно доказателства за ангажиране на наказателна отговорност на същите.

Първият случай касае размяна на текстови съобщения между П.Б. и лице, обозначено като “Prezident-Pl. Uzunov“. От комуникацията е видно, че на

27.12.2018 г. „Prezident-Pl. Uzunov” изпраща поредица от съобщения на обвиняемия със следното съдържание: „Има само проект на решението“, „Първо ще го видиш ти“, „Още не подписано“. В отговор П.Б. пише: Разбрах“. На същия ден в 16.20 ч. обвиняемият получава от „Prezident-Pl. Uzunov” и снимков файл на съдебно решение, придружено с уточняващ текст: „Това е ще е в оригинал“.

На 03.01.2019 г. „Prezident-Pl. Uzunov” изпраща на П.Б. линк към съдебно решение на състав на Върховен административен съд от дата 02.01.2019 г.

(първият работен ден на годината). Видно от публикуваното на интернет страницата на съда решение, същото е идентично с текста, изпратен от “Prezident-Pl. Uzunov” в 16.20 ч. още на 27.12.2018 г.

Вторият случай касае размяна на текстови съобщения между П.Б. и лице, обозначено като „Prok. Niki Nikolov“. Комуникацията между двамата е проведена в края на м. ноември и началото м. декември 2019 г. и съвпада с процедура по избор на административен ръководител на Окръжна прокуратура – Русе. Видно от протокол на заседание на Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет, проведено на 04.12.2019 г., след явно гласуване за административен ръководител е назначен друг кандидат, участващ в процедурата.

В тази връзка наблюдаващите прокурори ще преценят и това дали, в случая, че са налице доказателства за търсене на дисциплинарна отговорност на магистрата, респективно ще сезират главния прокурор на Република България.

Специализирана прокуратура заявява, че ще продължи действията си по разследване и ангажиране на наказателна отговорност на лица, осъществяващи престъпления, независимо от тяхното служебно положение, социален статус и политическа принадлежност. Съзнаваме, че това е единственият начин за възстановяване доверието на българските граждани в правосъдието и опровергаването на наложеното погрешно разбиране за недосегаемост от наказателни преследвания на определена група лица, съобщава още пресцентърът на прокуратурата.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев