АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТЪТ ЗАПОЧВА ПРОЦЕДУРА ПО ИЗБОР НА НОВ СЪСТАВ НА КЕВР

 КЕВР
19.06.2020 / 09:06

Парламентът започва процедура за избор на председател и 4-ма членове на КЕВР. Преди две седмици премиерът Борисов се разгневи от действията на КЕВР и нейния председател Иван Иванов заради искането на Комисия да се увеличат цените на парното при драстичния спад ценита на газа.

Очаква се Народното събрание да открие процедурата за избор на нов председател и четирима членове на Комисията за енергийно и водно регулиране. Причината е изтичане на мандата.

Депутатите ще обсъдят правилата за предлагане и избор на председател на енергийния регулатор, двама членове със стаж в областта на енергетиката, един - в областта на ВиК сектора и един член - икономист. Предложенията ще се правят в 7-дневен срок след приемането на правилата от народни представители или парламентарни групи.

Преди дни парламентът одобри промените в Закона за енергетиката, с които се намалиха изискванията за стаж към експертите в регулатора. За председател на комисията ще е нужен не по-малко от пет години стаж на ръководна длъжност в областта на енергетиката или в областта на водоснабдяването и канализацията, от досегашните минимум седем години.

От БСП се обявиха против намаляване на изискването на стаж, като заподозряха, че правилата за избор на независим орган се променят заради определен човек.

От ГЕРБ заявиха, че целта е да се даде път на младите, като изрично ще се изисква стаж на ръководна длъжност в експертната област.

Ускоряването на процедурата за подмяна на председателя и членове на регулатора, чийто мандат изтече през април, стана по искане на премиера Борисов след обявено от КЕВР поскъпване на парното, въпреки поевтиняването на природния газ.

Депутатите ще се занимаят и с първото четене на Закона за растенията. Законопроектът осигурява синхронизиране на националното законодателство с европейските изисквания, свързани с прилагането на защитни мерки срещу вредителите по растенията, с официалния контрол и другите официални дейности, както и с необходимостта от въвеждане на хармонизирани показатели на риска.

В 11.00 часа ще започне петъчният парламентарен контрол. В него на въпроси на депутати ще отговарят вицепремиерът Томислав Дончев и още петима министри.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев