АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

70% ОТ ФЕРМИТЕ ЗА ОВЦЕ И КОЗИ НЕ МОГАТ ДА СЕ РЕГИСТРИРАТ

имеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация
18.06.2020 / 15:42

"70% от овцевъдните и козевъдните стопанства в страната не могат да се адаптират към законодателството. Това са между 5 и 7 хиляди стопанства", каза пред БНР Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, във връзка със затрудненията на тези ферми да се регистрират според изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Според него това е пример как желанията се разминават с възможностите.

"Изискванията са различни. Голяма част от тези ферми имат базовите изисквания за биосигурност. Те не могат да се адаптират към нормативните изисквания на Закона за устройство на територията", уточни Караколев и добави, че става дума за наследствени сгради, в които те отглеждат животните, но изведнъж те се оказват незаконни.

В предаването "Преди всички" съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация заяви:

"Армия от овцевъдни стопанства стои вече извън каквито и да е инвестиционни програми и на държавата, и на ЕС. Как тези ферми ще бъдат конкурентоспособни?".

Според него се получава "параграф 22", защото, за да се модернизират тези стопанства, трябва да кандидатстват за европейски пари, но за да кандидатстват, трябва да са регистрирани.

Караколев съобщи, че Националната овцевъдна и козевъдна асоциация е имала срещи с ръководството на Министерството на земеделието и с ресорната парламентарна комисия, на която са изложили проблемите в сектора, и изрази очакване "още следващата седмица да започнат законодателни промени за нормативно признаване на тези ферми".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев