АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОТЕСТИ НА ЗДРАВНИ РАБОТНИЦИ ВЪВ ФРАНЦИЯ

Полицията прибягна до сълзотворен газ, само в Париж са арестувани 32 души, има пострадали
17.06.2020 / 10:19

Хиляди здравни работници във Франция излязоха на протест срещу тежките си условия на работа за първи път от началото на санитарната криза. На много места се стигна до безредици и сблъсъци с полицията.

"Край на аплодисментите, идва ред на протестите", "Вече не сме герои" - с такива лозунги и възгласи френските здравни работници изляха недоволството си по улиците на Париж и много други градове. Над 200 демонстрации е имало в страната, само в столицата протестиращите са били над 18 000 според синдикатите. По няколко хиляди са излезли в Тулуза, Нант, Страсбург. Те настояват за спешно увеличаване на заплатите и прекратяване на затварянето на отделения. .

Безредиците не закъсняха на тази първа законна демонстрация от началото на карантината във Франция. В шествието в столицата се врязаха крайни активисти, които чупиха и палиха автомобили и градско имущество. Полицията прибягна до сълзотворен газ, само в Париж са арестувани 32 души, има пострадали. Манифестанти уверяваха пред медиите, че здравните работници нямат нищо общо с вандалските прояви.

Протестът пламна в момента на националните дебати за здравеопазването. Медиците скоро ще получат отговор на исканията си, увери здравният министър Оливие Веран.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев