АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РОДИТЕЛИ ОТНОВО НА ПРОТЕСТ ПРОТИВ ЗАКОНА ЗА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ

Протест-  архивна снимка
17.06.2020 / 10:10

Родители и днес излизат на протест под наслов "Стоп на Закона за социалните услуги - заедно да им покажем". Акцията се организира във "Фейсбук", ще се проведе на площад "Княз Александър Първи" в София от 13.30 ч. Организатор е движение "Обединени родители". На днешното си заседание парламентарната социална комисия ще обсъди два законопроекта: единият за отлагане на този закон с 6 месеца, а другият за неговата отмяна.

Милко Божанков от "Обединени родители" изтъкна пред "Хоризонт" аргументите на протестиращите срещу Закона за социалните услуги родители:

"Размитите понятия в него и неточните определения и кореспондиращи с Наказателен кодекс, Семеен кодекс, Закон за закрила на детето, позволяват възможно извършването на произвол. Закон, който никой родител не би одобрил! Това е закон за вмешателство в семейството и за приватизация! Този закон - Законът за социалните услуги, е бизнес планът на НПО-тата за приватизирания на социалния сектор".

Законът за социалните услуги трябваше да влезе в сила на 1 януари 2020 година, но депутатите решиха това да се отложи с половин година - до 1 юли, а през това време да се търси диалог с протестиращите родители.

През април депутати от "Воля" внесоха нов проект, с който искат ново отлагане на действията на закона с още 6 месеца - до края на тази година. Аргументът им е, че заради извънредното положение не можаха да се проведат публичните дискусии по него.

Междувременно Десислав Чуколов и група независими депутати внесоха проект за отмяна на Закона за социалните услуги.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев