АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

Книга
17.06.2020 / 09:59

“НЕПРАВОСЛАВНА ВЯРА И ОБЩЕСТВО”

“Неправославна вяра и общество”, това би било реалното название на предаването, от чиито повторения ще бъдат лишени зрителите на БНТ, за което програмният директор може да бъде поздравен. Иска се смелост за подобно, макар и временно лятно, хигиенизиране на националния ефир от “отровни двойници” на Православие.

“Неправославна вяра и общество”

Защо “неправославна”? Защото обект на словесна агресия в това предаване е преди всичко Българската православна църква, наред с православни светци – св. Серафим Софийски, св. Александър Невски. И обратно – сектанти, неправославни или свещеници под забрана за свещенослужение, са чести гости, толерирани особено и най-вече в тяхната активна неприязън към БПЦ. Ако използваме клишето за “езика на омразата”, тук ще е на мястото си. Поради тази причина все още е в сила решението на Светия Синод от 6 февруари 2016 г. “архиереи и клирици на БПЦ-БП да не участват в предаването „Вяра и общество" на Горан Благоев по БНТ 1”.

Последният брой от 6 юни 2020 г. е с традиционния си гост, архимандрит Дионисий, под забрана за свещенослужение от 20 май 2016 г., наложена му от Светия Синод за “самоволна промяна на богослужебния ред”, “злоупотреба с името на Българския патриарх”, “пълно незачитане на Св. Синод” и “клеветнически изказвания срещу Българската православна църква”.

Темата за църквата и държавата, обединена около съмненията за финансовата помощ за Рилския манастир, разполагащ по думите на архимандрита под забрана с “допълнително излишен сграден фонд за все повече намаляващо население в страната”. Връзката между БПЦ и българската държава пак по негово определение е “омерта между църква и държава” – мафиотски термин с внушение за тъмни дела. Нещо повече, от национален ефир се заявява, че БПЦ има връзка с “дълбоката държава”, каквото и да значи това магическо понятие.

И, разбира се, опираме до парите! Водещият дълбокомислено отбелязва: “обаче църквата има доста имоти”. “Когато даваме едни милиони, срещу какъв ангажимент?” – обажда се другият гост, доцента Славов. Архимандритът под забрана пояснява: “даваме пари, там където нямаме никакви изисквания, не се очаква от църквата да бъде различна”.

Църквата не може да бъде различна, защото следва Писанието и пази Преданието, различни са всички отлъчили се от нея.

Другата тема беше защо БПЦ не е затворила храмовете по време на пандемия. Водещият: “Адекватни ли бяха отношенията между държавата и църквата, когато държавата наистина се вслуша в желанието на Светия Синод да не затваря храмовете?”. Още в началото на ковидизацията Горан Благоев беше сред привържениците за затваряне на храмовете: “Вярата всеки може и в домовете си да изповядва, има и интернет”, “как се спазват санитарните изисквания в храма?”

Храмовете в България не бяха затворени, защото властта благоразумно се вслуша в Светия Синод, а не в подписките на интелектуалци, някои от които призоваваха в социалните мрежи: “мийте внимателно ръцете след контакт с вярващи”.

Малка България остави храмовете отворени, въпреки злословието на медиите, за чиято антицърковност и болшевиките биха завидели. И сега не могат да простят на Българската православна църква, че не остави паството си “само вкъщи” само с интернет.

“Неправославна” е междинен етап, следващият е “антиправославна”. Но трябва ли да е по Българска национална телевизия? Защото “антиправославен” е равнозначно на “антибългарски”.

Автор: Дарина Григорова

http://glasove.com/categories/skandalyt/news/nepravoslavna-vyara-i-obshtestvo

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев