АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

САЩ ЩЕ НАМАЛЯТ ВОЙНИЦИТЕ СИ В ГЕРМАНИЯ ДО 25 000 ДУШИ

Доналд Тръмп
16.06.2020 / 09:49

Съединените щати ще намалят числеността на военнослужещите си в Германия до 25 000 души, съобщи американският президент Доналд Тръмп. Пред репортери в Белия дом той изрази недоволство, че Германия не харчи достатъчно за отбрана, както изисква НАТО.

"Имаме 52 хиляди военни в Германия. Това е огромен брой и огромен разход за Съединените щати. И Германия, както знаете, има много неизплатени задължения към НАТО и плащат един процент от БВП, а трябва да са два, но и два процента е много малко. Трябва да са много повече от това. Те са задлъжнели с милиарди долари и това е от години."

Тръмп упрекна Берлин също, че "се отнася много лошо" към САЩ в областта на търговията. Той обвини Германия, че се облагодетелства финансово от американското военно присъствие.

Американските войници са в Европа да бранят трансатлантическата сигурност, коментира посланикът на Германия в САЩ Емили Хабер. "Винаги сме поддържали тясно сътрудничество във военната сфера и в областта на сигурността и то ще остане такова", заяви Хабер на виртуално събитие, организирано от мозъчния тръст Съвет за международни отношения.

Американските войници не са там да отбраняват Германия, а да бранят трансатлантическата сигурност, а също да дават представа за американската мощ в Африка, в Азия, допълни тя.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев