АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДОЦ. АНГЕЛ КУНЧЕВ: ОГНИЩАТА ПЛАМВАТ ЗАРАДИ ЕФЕКТИВНИ РАЗПРЪСКВАЧИ НА ВИРУСА

Доц. Ангел Кунчев
11.06.2020 / 11:22

„Нещо става с този вирус. В специализираните издания се описват хора, които са много ефективни разпръсквачи на вируса, а има и доказано положителни хора, които със седмици не го предават на никого. Когато такъв супер разпръсквач попадне в дадена среда, се получават тези епидемични взривове“. Това каза пред БНР държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по повод завишения брой регистрирани болни от Covid-19.

„Вирусът намалява своята инфекциозност. Все по-често намираме положителни, а не толкова хора с клиника, още по-малко хора с тежка клиника. Това е добре, но пречи за предприемането на мерките, защото прикрива разпространението“, допълни доц. Кунчев.

Той отново подчерта, че от броя на новозаразените лица зависят решенията, които ще вземем.

„Имаме предимство, ако съсредоточим усилията в тези 5-6 най-активни огнища, да се справим по-бързо“.

По думите му се прави всичко възможно да не се предприемат крайни мерки в селищата - огнища, но ако се наложи, може и да се стигне и до такива. Няма да има пълно спиране на движението в шуменското село Изгрев, но всичко зависи и от реакцията на хората.

„Някакъв вид присъствие и КПП ще има, но ще пропускаме всички с основателна причина, няма да има пълно спиране на движението. Зависи и от поведението на хората и тяхното разбиране... Контролни мерки, контролни, но ако няма елементарно съзнание, че трябва да предпазиш себе си и близките си, по-сериозните мерки няма как да се приложат“.

В предаването „Преди всички“ доц. Кунчев съобщи, че в Сърбия, в Северна Македония, в Турция също има завишение на броя на регистрираните случаи.

„Неспазването на елементарните правила - дезинфекция, дисциплина, дистанция, те са ключовото. Когато нещо възникне, ще налагаме мерки. Ние сме наясно, че въздушно-капкова инфекция няма как да я спреш, особено за непознат вирус с неясни характеристики. Целта е да държим нещата под контрол - да не допускаме да натоварим системата така, че да остане без медицинска помощ“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев