АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: ИСКАМЕ НАРОДЕН ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ, ПОДКРЕПЕН ОТ ХОРАТА

Корнелия Нинова
09.06.2020 / 19:19

„Изпълнителното бюро и ръководството на ПГ на „БСП за България” разгледахме писмото, с което бяхме сезирани от Васил Божков, както и обясненията на властта, давани досега. Преди четири години поставихме диагнозата на управлението на Борисов – България се управлява от паралелна държава. Паралелната е поробила истинската. Официалните институции не функционират, а решенията се взимат на тъмно от хора в сенките. Обществото е задушено от този модел на управление”. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията. По думите й, всеки ден има примери за това – кражби и измами на най-високите етажи на властта – например случаят от вчера в Министерството на земеделието.

БСП иска оставка на цялото правителство на Борисов чрез народен вот на недоверие, който да бъде събран с подписи в цялата страна.

Подписката може да прерастне във вот на недоверие към управлението, ппоискан в пленарна зала.

Искаме народен вот на недоверие - предлагаме подписка във всеки град за оставка на правителството, търсим подкпепа от народа, посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде Агенция "Фокус".

Нинова заяви, че това ще бъде предложено на Пленума в събота.

"За 10 години управление на Борисов показа, че за да скъса връзката до себе си, той е готов да жертва всеки министър, чиновник, но нищо след това не се променя. Идва следващият, но моделът остава същият. Борисов е олицетворението на този модел в последните 10 години.

Изпълнителното бюро реши да предложим на Пленума в събота стартиране на подписка във всеки град и населено място за оставка на правителството. Наш съюзник в битката с паралелната държава е народа", каза още лидерът на БСП.

На въпрос дали тази подписка може да прерасне във внесен в парламента вот на недоверие към кабинета "Борисов" 3, Нинова тоговори: "Може да прерасне". По думите ѝ тогава ще е вот на недоверие, подкрепен от народа.

Лидерът на БСП припомни, че в този парламент БСП е внасяла няколко вота на недоверие. "Внасяхме няколко вота и искам да ви припомня, че макар и неуспешни, времето доказа обратното. Помните ли вота за корупция? Е, след три-четири, две години от тези вотове, видяхте ли, че фактите се потвърдиха. Да, в парламента не минава, защото партиите другите държат на статуквото, искат да си изкарат мандата, това е тяхно право. Всяка партия си решава своето поведение. Нашето е това - опозиция, алтернатива", каза Корнелия Нинова.

На въпрос дали очакват ДПС да ги подкрепи, Нинова поясни, че не са водили разговори с тях. "Предстои ни в събота Национален съвет", каза тя и поясни, че предложенията ще бъдат обсъдени и на Изпълнително бюро.

Ще предложим на парламентарната група да внесем нарочна анкетна комисия, която да провери всички изнесени факти от Васил Божков, заяви Нинова.

По думите ѝ, идеята на Комисията е да провери всички изнесени публично факти, да извика на изслушване замесените лица от премиер, през чиновници до пиари.

Корнелия Нинова поясни, че Изпълнителното бюро на партията е разгледало писмото, с което са сезирани от Васил Божков, както и обясненията на властта, давани досега.

"Преди 4 години поставихме диагноза на управлението на Борисов и тя е, че България се управлява от паралелна държава. Паралелната е поробила истинската. Официалните институции не функционират, решенията се взимат натъмно от хора в сенките. Обществото е задушено от този модел на управление. Всеки ден има примери за това: кражби и измами на високите етажи. Най-пресният пример е вчерашният случай в МЗХГ. Това е диагнозата на проблема.

Какво решение предлагаме ние от ИБ и ръководтвото на групата.

Едното е да се поиска създаване на анкетна комисия в Народното събрание (НС), която "да провери всички изнесени публично факти" и да извика на изслушване замесените лица - премиера Бойко Борисов, министри, чиновници и пиари.

Депутатите от "БСП за България" в парламентарната комисия по корупция от утре започвали питания и въпроси по тези проблеми, докато (и ако) управляващите приемат да се сформира нарочен орган в НС по случая. ", коментира още Корнелия Нинова.

Случилото се в МЗХГ е ярък пример на модела на управление на Борисов - не искаме оставката на Танева, а на цялото правителство, заяви лидерът на БСП.

"Обсъдхиме и случилото се в Министерство на земеделието, храните и горите. Също един ярък пример на модела на управление Борисов. В случая аз споменах измами, освен кражбите, но тъй като тръгваме на подписка за оставка на цялото правителство, не искаме отделно нейната оставка. Тръгваме към хората с желание да организираме всички за оставка на цялото правителство. И да смени Танева, ще сложи друг, който да продължи по същия начин", каза още Нинова.

Тя попита дали нещо се е променило след смяната на всички министри през годините. "Затова искаме смяна на модела чрез оставка на цялото правителство", заяви още лидерът на БСП.

БСП не си е поставила за цел бройка на подписи срещу управлението, но ще търси максимална подкрепа. "Спасението е народът да се събуди, да се освободи от апатията и страха и да вземе съдбата си в свои ръце", подчерта Нинова.

"Трябва да дадем надежда на хората, че нещата в страната могат да се оправят и народът е част от този процес", допълни тя.

В отговор въпрос дали не се партизира недоволството на хората, лидерът на БСП заяви, че има много недоволни от управлението на Борисов, които не са членове на БСП, затова задачата е не е партийна, а да "освободим държавата от паралелната държава. Време е мнозинството да се събуди".

Попитана дали се е срещала с Мая Манолова тази сутрин, каквато информация изляезе, Нинова заяви, че това е фалшива новина. "Не съм се срещата с Мая Манолова, от 9 часа имаме заседание на ИБ, не съм се виждала с нея.

Нинова разкри още, че всенародната подписка с искане за оставка на правителството може да прерастне във вот на недоверие в пленарна зала.

"Не може повече държавата да функционира така. Ние сме в разпад на държавността. Целта е голяма - да си върнем държавата", посочи лидерът на БСП.

На въпрос как ще коментира намерението на Васил Божков да направи партия, което той вече обяви, Корнелия Нинова отговори, че всеки може да прави каквото си иска в една демократична държава.

На въпрос дали очаква подкрепа от Националния съвет за подписката, лидерът на БСП отговори: "Мисля, да. Във всички свои колективни форуми - и на Конгрес, и на Национален съвет ние имаме позиция по отношение управлението на ГЕРБ и на правителствата на Бойко Борисов - официални, вземани на най-висшите ни форуми; че това управление е вредно за страната, че този модел съсипва държавата и държавността, че този модел води до обедняване и увеличаване на неравенствата и че нашата политическа цел е промяна на България. Тази цел се постига с едно средство - смяна на управлението. И мисля, че никой в Националния съвет няма да оспори тези досегашни решения на партията. Още повече че те получават аргументация всеки ден - вие го виждате."

Източник: "Фокус"

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев