АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КАДРИ С ПОЛИЦЕЙСКО НАСИЛИЕ ШОКИРАХА АМЕРИКА, БУНТОВЕТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ

Протестите в САЩ
05.06.2020 / 14:02

Няколко видеоклипа с полицейска бруталност по време на протестите заради смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд предизвикаха възмущение сред американците, предаде Би Би Си, цитирана от БНР.

В Бъфало, щата Ню Йорк, двама полицаи бяха отстранени, след като бяха заснети да блъскат възрастен бял мъж на земята.

В град Ню Йорк полицията бе уловена на видео да се отнася грубо с бягащи демонстранти.

Убийството на Флойд в ръцете на полицията също е заснето на видеоклип и предизвика гняв и мащабни протести срещу расовата дискриминация и полицейската бруталност в САЩ и извън страната.

До голяма степен демонстрациите през последните 8 дни са мирни, но някои прераснаха в насилие, бунт, грабежи и палежи, в резултат на което в много градове бе въведен вечерен час.

В отделно становище полицията в Аризона публикува детайли от убийството на друг афроамериканец – Дион Джонсън, във Финикс на 25 май, когато бе убит и Флойд.

Джонсън е застрелян от полицай, след като е открит в безсъзнание в кола, която частично блокирала трафика.

При контакт с него е възникнала схватка и полицай го е застрелял, съобщиха органите на реда.

След повече от седмица на протести, свързани със смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, в Ню Йорк сблъсъците между полицията и демонстрантите продължиха през деня и вечерта на 5 юни, предава Fox News, цитирана от Агенция "Фокус".

При инцидента в Бъфало, щата Ню Йорк, според информацията служителите на реда са изблъскали 75-годишен мъж, който е ударил главата си. По-късно от болницата съобщиха, че той се намира в "стабилно, но сериозно състояние".

Случаят беше осъден от губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо, който го описа като "незаслужен и изключително позорен".

В Ню Йорк Сити големи тълпи от хора се събраха за пореден ден на протести, докато в Минеаполис се проведе опелото на Джордж Флойд - градът, в който той почина на 25 май, след като беше задържан от полицията и притиснат към земята за повече от 8 минути.

Хиляди души пренебрегнаха наложения в града полицейски час и останаха по улиците дори след 20:00 ч., като в квартал Бронкс имаше сблъсъци между силите на реда и тълпи от протестиращи. На други места в града полицията арестува множество нарушители на полицейския час.

В района на Сейнт Луис стотици хора протестираха, настоявайки за промени в съдебната система. В последните дни в града имаше множество сблъсъци между демонстранти и полиция, като четирима служители на реда по-рано бяха простреляни, а собственик на бижутерия и заложна къща беше застрелян, докато се опитваше да защити магазина си.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев