АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ ОБСЪЖДАТ СЪЗДАВАНЕТО НА „ДЪРЖАВНА ПЕТРОЛНА КОМПАНИЯ“

Народно събрание
05.06.2020 / 08:49

Депутатите ще разгледат днес промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които се създава Държавна петролна компания, както и държавни бензиностанции.

Създаването на петролна компания дава възможност на държавата да влезе на пазара с горива, като създаде собствени бензиностанции. Освен тях се предвиждат и данъчни складове, в които ще бъде съхранявано горивото от държавния резерв.

Мотивите за предложенията, направени от кабинета, са прозрачност, по-голяма конкуренция, както и възможно най-ниска цена за потребителя. Предвижда се с правилник, приет от Министерския съвет да се уредят изцяло дейността на предприятието и правомощията на управленските органи.

От БСП не бяха категорични в позицията си дали ще подкрепят законопроекта, но вече поискаха от икономическият министър в срок до 4 месеца да представи подробни разчети и анализи за бъдещата компания и търговските дружества.

Депутатът от левицата Румен Гечев обяви, че е против:

„Това са някакви намерения, мечти на вносителите кое как ще стане. Колко бензиностанции ще бъдат построени? В кои региони? Кой ще плати? Каква ще бъде инвестиционната възвращаемост? И най-важното - какъв ще бъде пазарният дял на тия бензиностанции? Какво ще регулираме ние? Ние, ако не контролираме от държавата поне 20% от пазара, как ще влияем на цените? Някой представя ли си, че ще направим по една колонка от София до морето и ще натискаме страшно ,,Лукойл" и другите и те ще се чудят какво да правят. Това не е сериозно просто!“

Създаването на държавното предприятие ще бъде с предвидени средства от държавния бюджет.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев