АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРМАНИЯ ВРЕМЕННО НАМАЛЯВА ДДС ДО 16%

Ангела Меркел и Олаф Шолц
04.06.2020 / 14:30

ДДС ще бъде намален от 19 на 16 процента за шест месеца, а диференцираната по-ниска ставка - от 7 на 5 процента. Финансовото натоварване се изчислява на 20 милиарда евро. Финансовият министър Олаф Шолц заяви, че потребителите следва да почувстват договореното намаление на ДДС в портфейлите си през следващите месеци. Той очаква бизнесът да не използва тази мярка в своя полза.Очаква се това бързо да стимулира потреблението. Семействата ще получават субсидия от 300 евро на дете. 50 млрд. евро са заделени за бъдещи инвестиции, включително за насърчаване на електрическите автомобили и повече станции за зареждане. „Искаме да излезем от кризата с гръм", заяви вицеканцлерът и финансов министър Олаф Шолц.

Германия временно намалява ДДС до 16%

Федералното правителство на Германия ще отпусне 120 милиарда евро от стимулиращия пакет от 130 милиарда евро за 2020 и 2021 година, съобщи DPA. "Шпигел" коментира, че това е изненадващо добър пакет. А "Билд" отбелязва, че това е най-голямата спасителна програма за всички времена.

Отбелязвайки, че милиони служители в Германия са назначени на по-кратко работно време, Ангела Меркел каза, че случващото се „показва колко крехко е всичко и защо трябва да успеем да дадем тласък на икономиката, за да могат да се осигурят работни места“.

Новата програма е над мащабния спасителен пакет от 1,1 трилиона евро, договорен през март, включващ гаранции за заемите, субсидии и подобрена програма за по-кратко работно време, за да се избегнат съкращения на работни места.

ДДС ще бъде намален от 19 на 16 процента за шест месеца, а диференцираната по-ниска ставка - от 7 на 5 процента. Финансовото натоварване се изчислява на 20 милиарда евро. Финансовият министър Олаф Шолц заяви, че потребителите следва да почувстват договореното намаление на ДДС в портфейлите си през следващите месеци. Той очаква бизнесът да не използва тази мярка в своя полза. Очаква се това бързо да стимулира потреблението.

Семействата ще получават субсидия от 300 евро на дете. 50 млрд. евро са заделени за бъдещи инвестиции, включително за насърчаване на електрическите автомобили и повече станции за зареждане. „Искаме да излезем от кризата с гръм", заяви вицеканцлерът и финансов министър Олаф Шолц. Ще има облекчение и за общините. Разходите на домакинствата и предприятията ще бъдат облекчени и чрез разходите за електроенергия в условията на криза.

За тази цел надбавката за насърчаване на зелени електроцентрали трябва да бъде намалена от 2021 г. чрез безвъзмездни средства от федералния бюджет. Допълнителна подкрепа за 25 милиарди евро ще има за индустриите и общините, които са особено засегнати от кризата. 50 млрд. евро са заделени за бъдещи инвестиции, включително за насърчаване на електрически автомобили и повече станции за зареждане.

Покупката на такава кола ще е облекчена с 6000 евро. Държавната железница Deutsche Bahn също ще получи финансова помощ за милиарди евро от федералното правителство заради загубата на приходи. Според решението федералното правителство ще осигури на концерна допълнителен собствен капитал от 5 млрд. евро. Планирана е и помощ от 2,5 млрд. евро за местния обществен транспорт.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев