АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБРАТ! ДАНАИЛ КИРИЛОВ ВЪРНА ПРОЦЕДУРАТА ЗА ИЗБОР НА НПО-ТА ЗА ГРАЖДАНСКИЯ СЪВЕТ

Данаил Кирилов
02.06.2020 / 22:12

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов не прие проведената процедура за избор на неправителствените организации, които ще участват за една година в Гражданския съвет за създаване на Национален механизъм за мониторинг на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенството на закона. Това съобщиха от пресцентъра на правосъдното министерство.

По-рано бе съобщено, че фондация „Български институт за правни инициативи“ на провалилия се като министър на правосъдието Христо Иванов и Сдружение „Българска Търговско-Промишлена Палата“ са неправителствените организации, които ще участват за една година в Гражданския съвет към Съвета за координация и сътрудничество за мониторинг на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенството на закона. Те бяха изтеглени днес чрез жребий в Министерство на правосъдието, който беше излъчен онлайн.

Решението на министъра е мотивирано от обстоятелството, че жребият е проведен единствено между двама представители на неправителствени организации, въпреки, че е бил даден допълнителен срок до края на извънредното положение, за да се разшири максимално кръгът на кандидатите.

Поради извънредните обстоятелства се приема, че не всички потенциални кандидати са имали възможността да подготвят участието си в тази процедура.

В тази връзка министърът на правосъдието насрочва нова процедура по чл. 7 от ПМС №240/2019 г. и предоставя нов 60-дневен срок на всички юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на обществено-полезна дейност.

По-рано на сайта на министерството беше поместено съобщение за проведената процедура:

Фондация „Български институт за правни инициативи“ и Сдружение „Българска Търговско-Промишлена Палата“ са неправителствените организации, които ще участват за една година в Гражданския съвет към Съвета за координация и сътрудничество за мониторинг на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенството на закона. Те бяха изтеглени днес чрез жребий в Министерство на правосъдието, който беше излъчен онлайн.

Поканени да присъстват на тегленето на жребия бяха представители на неправителствените организации с опит в съдебната система и на организациите на работодателите с опит в съдебната реформа, подали редовни документи за членство в Граждански съвет - Сдружение „Асоциация Форум“ и Фондация „Български институт за правни инициативи“, ЮЛНЦ „Съюз за стопанска инициатива“ и Сдружение „Българска Търговско-Промишлена Палата“.

Тегленето на жребия се проведе в присъствието на г-жа Мария Карагьозова, представител сдружение „Асоциация Форум“, д-р Мария Петрова, представител на сдружение „Българска Търговско-Промишлена Палата“ и г-н Димитър Стоянов, експерт в политическия кабинет на заместник министър-председателя по правосъдната реформа.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев