АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПО ТЕМА НОМЕР 18 ПИШАТ БЛИЗО 49 000 ЗРЕЛОСТНИЦИ НА МАТУРАТА ПО БЕЛ

Матура
01.06.2020 / 08:39

По тема номер 18 ще пишат интерпретативно съчинение или есе днес 48 582 зрелостници, които са подали заявления за явяването на първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ в 12-и клас. Темата е за 41-ия въпрос от теста на матурата по БЕЛ. Това съобщи БТА

Изпитният вариант беше генериран тази сутрин в Министерството на образованието и науката от 11 718 750 възможни комбинации, а журналист, определен с жребий, изтегли темата.

За полагане на изпита зрелостниците трябва да носят със себе си документ за самоличност, служебна бележка, както и химикал, който пише в черен цвят.

"До момента този тест не съществува и той се генерира, след като се натисне клавиш на компютъра", обясни заместник-министърът на образованието и науката Петър Николов. Той пожела успех на всички ученици и изрази надежда, че "по-малко ще преписват" на изпита.

Матурата по БЕЛ започва в 9.00 часа. Изпитът ще се състои в 5162 зали на 722 училища в страната при спазването на противоепидемичните мерки и с осигурено видеонаблюдение.

Заради коронавируса в училищата, където ще се провежда матурата, ще се избягват струпвания. В сградите зрелостниците ще влизат с маски или шлемове и, по желание - с ръкавици. На входовете на учебните заведения младежите ще преминават през дезинфекционен филтър. Там ще бъде измервана телесната им температура. В изпитните зали разстоянието между изпитваните ще е не по-малко от 1,5 метра. В зависимост от големината на залите учениците ще са от 6 до 15, а ако матурата се провежда във физкултурен салон - и над 15.

По време на изпита учениците ще може да махат маските си, ако желаят. В стандартната класна стая, която е с три големи прозореца, ще има до 10 зрелостници на изпита по БЕЛ. Квесторите също ще са с предпазни средства и се предвижда да са по един в изпитна зала.

В училищата ще има резерв от маски и шлемове, който ще покрива до 10 на сто от броя на квесторите и учениците, разпределени за изпит в съответното учебно заведение.

Заместник-министър Петър Николов увери, че са осигурени и всички предпазни средства, маските са задължителни, залите са почистени, а влизащите и излизащите ученици ще се движат през различни входове на училищата. Близо 23 000 са квесторите за всичките изпити от тази сесия на държавните зрелостни изпити, съобщи Николов.

Има 18 зрелостници в цялата страна, които сега са в карантина, но те няма да се явяват на тази изпитна сесия на матурите, а ще участват в сесията на 27 и 28 август, съобщи Евгения Костадинова - директор на Дирекцията "Съдържание на предучилищното и училищното съдържание" в МОН.

По думите ѝ, явяването на втората сесия на матурите от тези зрелостници няма да попречи на кандидатстването им във висшите училища. Сред тези 18 души има зрелостници от сегашния випуск, но има и такива, които не са положили зрелостните си изпити в предходните години, но са искали да го направят в настоящата сесия.

Тестът, който се генерира сега, е засекретен с парола, с различни модули е и те се изпращат в различни часове в училищата, обясни Евгения Костадинова. Тя каза, че тестът ще бъде изтеглен от служебен сайт в училищата, а след това те ще получават паролата, ще разсекретят теста и ще го размножат според броя на явилите се зрелостници. Първият модул е 60 минути, след което зрелостниците ще запечатат работата си по този модул и ще продължат да работят по другите два модула, обясни Костадинова. Тя заяви, че преписването е намаляло, след като бяха въведени три модула на държавния зрелостен изпит по БЕЛ.

Ученици с внезапно проявени симптоми на Covid-19 ще бъдат извеждани от изпитните стаи и изолирани в други, където по преценка на медицински специалист и в зависимост от тежестта на клиничните симптоми, матурата за конкретния ученик може да приключи, гласи препоръка на здравните власти. В такива случаи ще бъдат уведомявани и родителите на ученика, които ще трябва да го извозят със самостоятелен транспорт и да организират консултация с неговия личен лекар. Ако здравословното състояние на зрелостника е тежко, директорът на училището ще трябва да се свърже с центъра за спешна медицинска помощ и отново да уведоми неговите родители.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев