АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

8 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 У НАС, ОТПАДА 14-ДНЕВНАТА КАРАНТИНА ЗА СТРАНИ ОТ ЕВРОПА

Доц. Ангел Кунчев
29.05.2020 / 09:53

За изминалото денонощие са доказани 8 нови случая на коронавирусна инфекция при 1725 изследвани проби. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. 0,3% е увеличението на случаите в сравнение с вчерашния ден.

Общият брой на доказаните инфекции у нас достига 2485 .

Няма нови случаи при деца и сред медицинските работници.

Броят на излекуваните вече е 1015, като новоизлекуваните са 51.

Вчера има два смъртни случая при пациенти с Covid-19.

На база на данните за заболеваемостта в Европа ще има решение да се премахне 14 дневната карантина за пристигащите от страните от ЕС, Сърбия и Северна Македония. Но ще има и изключение за тези държави, при които има най-висока заболеваемост – това са Великобритания, Ирландия, Швеция, Белгия, Малта, Испания, Португалия и Италия.

Разпределение на новите случаи

От новорегистрираните с коронавирусна инфекция трима са приети в болница. Активните области, в които има случаи на Covid-19, в момента са три.

От новите случаи 5 са в София, от които един пациент приет в лечебно заведение - медицинския институт на МВР, и има четирима амбулаторни (на домашно лечение).

Освен в столицата, нови случаи са регистрирани с областите Пазарджик - 2 и Видин -1.

Броят на излекуваните вече е над 1000

Хората, които са се преборили с коронавирусната инфекция, у нас вече е 1015 - 41 процента от всички доказани случаи.

Новоизлекувани за последното денонощие са 51 души, като по региони те се разпределят така – 1 в София, 26 във Видин, 13 в Благоевград, 4 в Смолян, 3 в Пловдив, 2 в Бургас и по един в Габрово и в Плевен.

От общия брой на излекуваните до момента 556 са мъже и 460 са жени, отбеляза .

Починалите за вчерашния ден, при които е доказана коронавирусна инфекция, са двама - мъж и жена. И двамата на 91-годишна възраст и са починали в болницата Лом. Били са сред обитателите на дома за стари хора в Кула.

Препоръка за отпадане на 14 –дневната карантина за пристигащите от част от европейските страни

„На база на данните, които имаме от Европейския център за контрол на болестите в Стокхолм, решението е да премахнем въвеждането на 14 дневна карантина за пристигащите български и чуждестранни граждани от страните от Европейския съюз, плюс Сърбия и Северна Македония, но да остане 14-дневната карантина за осемте страни, които имат най-висока заболеваемост за последните две седмици в Европа - това са Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия. За тези страни все още ще остане налагането на 14 дневна карантина при завръщане от тях, разбира се с изключенията, които имахме от предишните заповеди - за членове на семейства, за екипажи на самолети, за международни шофьори и др.“, обясни доц. Ангел Кунчев, като оповести данни за разпространението на коронавирусната инфекция по света.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев