АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОКУРАТУРАТА ОПРАВДА ЦВ. ЦВЕТАНОВ ЗА АПАРТАМЕНТГЕЙТ

Прокуратурата е оневинила Цветан Цветанов за #АпартаментГейт. Вече е чист да прави партия!
28.05.2020 / 17:41

Държавното обвинение отказва да подведе Цветанов под отговорност, тъй като не вижда никакви нарушения по закупуването на апартамента му.Семейството на Цветанов е доказало произхода на парите, нямало и съмнения за злоупотреба със служебно положение, става ясно от постановлението на прокуратурата.

Прави впечатление, че в мотивите за решението си прокуратурата изцяло повтаря защитната версия на Цветан Цветанов, която той разказваше пред медиите, още преди да бъде образувана преписката, а неудобните въпроси, които медиите и обществото повдигаха тогава, изобщо не се засягат.

Това съобщи Гражданското сдружение БОЕЦ, което през март 2019 г. сезира три институции - държавното обвинение, ДАНС и комисията "Антикорупция", за най-новия апартамент на Цветан Цветанов в луксозната сграда "Летера" на фирмата "Артекс".

Постановлението е подписано от прокурор В. Маджарова.

То може да се обжалва пред Апелативната специализирана прокуратура, което сдружение "Боец" вече обяви, че ще направи.

По онова време Цветанов все още беше "дясната ръка" на Борисов - депутат, председател на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-шеф на партията.

"Специализираната прокуратура, на която Иван Гешев бе шеф, преди да стане главен прокурор, изцяло и всеобхватно оправда и оневини Цветан Цветанов за аферата с апартаментите и асансьора в хола", обявиха от БОЕЦ, след като са получили постановлението, с което спецпрокуратурата отказва да образува досъдебно производство, защото установила, че с придобивката на Цветанов всичко е точно.

Повод за сигнала на БОЕЦ бяха серия публикации и анализи - на сайта "Свободна Европа", "Антикорупционен фонд“, Биволъ и др. Накратко, медиите разкриха, че вторият по онова време човек в ГЕРБ си е купил нов апартамент, заемащ цял етаж в една от най-луксозните сгради в София, с ВИП асансьор, който води от личния гараж на семейство Цветанови в дома им.

Цветанов се е сдобил с жилището през 2018 г., като е прехвърлил на фирмата-строител на сградата два от своите стари апартаменти. И макар на практика имотите му да са намалели с един, имуществото на председателя на ПГ на ГЕРБ и зам. председател на ГЕРБ се е увеличило значително.

След серията медийни разследвания и разкрития и подадените от БОЕЦ 23 сигнала до прокуратурата със своите постове се разделиха министрите Цецка Цачева и Румен Порожанов, Пламен Георгиев от КПКОНПИ, Александър Манолев - зам. министър на икономиката, Цветан Цветанов – депутат и зам. председател на ГЕРБ и други.

Премиерът Борисов и прокуратурата обещаваха "задълбочено и всвеобхватно разследване на всички данни, факти и обстоятелства" и "всеки да си получи заслуженото“.

Досега единствено бившият зам.-министър Манолев е обвиняем - заради къща за гости.

От буквално половин страничка „изводи“, допълнени със страничка и половина преразказ на думите на Цветанов и без никакви мотиви прокуратурата го обяви за чист като сълза на девственица! Както преди това по същия начин изпра и изглади всички останали апартаментаджии. Сега Цветанов е готов да учреди и оглави новата си партия - има индулгенция от Гешев и прокуратурата, коментират от БОЕЦ.

Ще обжалваме прокурорското постановление, заяви пред "Сега" председателят на гражданското сдружение Георги Георгиев.

Цветанов винаги е твърдял, че е невинен.

В медийните си изяви бившият зам.председател на ГЕРБ няколко пъти обяви, че приближени до премиера и лидер на партията Бойко Борисов стоят зад скандала "Апартаментгейт".

"Имам конкретен отговор кой стои зад атаката - хора от близкото обкръжение на премиера, които смятаха, че партията е даденост и че могат да вземат моята позиция". Той обаче не е назовал до момента конкретни имена на хората, които са му спретнали скандала. "Имаше добре режисиран сценарий за моето дискредитиране", повтаряше Цветанов.

От думите му стана ясно, че зад атаката той привижда и влияние на руски кръгове, като подчерта, че скандалът за придобития от него луксозен апартамент е започнал малко след като е изразил позиция, че България трябва да се присъедини към решението на европейски държави да изгонят руски дипломати заради аферата "Скрипал", и репликата на руския посланик в България, че страната му внимателно следи изявите на Цветанов.

Във второта половина на 2019-а Борисов предприе тежките мерки срещу доскорошната си дясна ръка, защото видял в очите на хората „краха“ на ГЕРБ. Това обяви самият той, когато взе предизборната кампнаия на ръчно управление.

„Апартаментгейт“ ни разби", призна в края на 2019 година лидерът на ГЕРБ. "Тежко репутационно ни удари, колко министри отстраних само и само хората да са убедени, че това е било случайно, а не стил", въздъхна тогава Борисов.

Премиерът не скри, че е обиден на доскорошната си дясна ръка в партията. "Цветан Цветанов след двете интервюта, които даде, не ми липсва. Не очаквах толкова бързо да излезе и да заговори срещу колегите си и партията си", свъси вежди лидерът на ГЕРБ.

Още тогава Борисов пожела успех на новия проект на Цветанов, но го посъветва да не му дава оценки.

На 5 март т.г. в отговор на въпрос дали ще прави партия, Цветанов заяви: „Нямa дa cкрия, чe ca мнoгo хoрaтa, кoитo жeлaят дa ce нaпрaви нoв пoлитичecки прoeкт, кoйтo дeйcтвитeлнo дa бъдe нa eднa пo-здрaвa ocнoвa, зa рeaлни пoлитики и зa пoлитики, c кoитo дeйcтвитeлнo дa бъдaт зaщитaвaни интeрecитe нa мaлкия и cрeдния бизнec“.

http://epicenter.bg

Още снимки от новината

Постановление на прокурор В. Маджарова

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев