АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЕСТНИЯТ ПАРЛАМЕНТ ОДОБРИ ИЗМЕНЕНИЕТО НА ОБЩИНСКИЯ БЮДЖЕТ И РАЗКРИВАНЕТО НА ДВА НОВИ ЦЕНТЪРА ЗА ПОДКРЕПА

Редовната си сесия днес на  Общинският съвет
28.05.2020 / 14:41

На редовната си сесия днес Общинският съвет прие изменението на бюджета с 36 гласа „за“ и 1 „въздържал се“. Сред мотивите, свързани с промяната на общинските финанси, кметът Стефан Радев посочи осигуряването на допълнителни средства за закупуване на шумомери за полицията в Сливен, както и необходими промени в плана за разходи за възнаграждения и осигуровки. Той отчете значителен спад в приходната част на бюджета през последното тримесечие, свързан с освобождаване или намаляване на наемите на част от търговските обекти в града заради обявеното на 13 март извънредно положение в страната.

Друго гласувано предложение бе разкриването на Център за обществена подкрепа и Дневен център за подкрепа на деца и/или младежи с тежки множествени увреждания и техните семейства.

Сред приетите точки на днешното заседание бяха и освобождаването от наеми за ползвателите на общински нежилищни имоти, които се намират в училища, детски градини и ясли за периода от 14.05.2020 г. до 30.06.2020 г. Ще бъдат намалени наемите на заведения за обществено хранене, питейни заведения и кафе-сладкарници. Ползвателите на търговските маси на Централния общинския пазар и в кварталите „Сини камъни“ и „Дружба“ ще бъдат освободени от заплащане на такси за периода от 17.04.2020 г. до 19.04.2020 г. Наемите на ветеринарните аптеки, агроаптеки, магазини за сортови семена и паркинг също ще бъдат намалени за периода 13.03.2020 г. до 13.05.2020 г.

Местният парламент прие и сключване на договор за краткосрочен общински заем с „Фонд за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ“ ЕАД, свързан с реализация на проект по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Срокът на погасяване е до 12 месеца, считано от датата на подписване на договора за кредит, с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части, без такса за предсрочно погасяване.

Одобрение получи и споразумението за партньорство между Община Сливен и Българо-китайската търговско-промишлена палата. То ще бъде насочено предимно в областта на търговията, икономическото, научното, техническото и индустриалното развитие, екологията, образованието и културата.

Бяха гласувани и годишните финансови отчети за 2019 г. на „ДКЦ 1-Сливен“ ЕООД, „ДКЦ 2-Сливен“ ЕООД, „Дентален център-1 Сливен, „Пътнически превози“ ЕООД, „Общинска охрана и СОТ-Сливен“ ЕООД и „Обреден комплекс“ ЕООД.

В дневния ред днес бяха приети и две допълнителни точки. Едната от тях касае упълномощаване на представител на Община Сливен за участие в Общото събрание на „Пазар за плодове, зеленчуци и цветя“ АД – Сливен. Другата е свързана с даване на съгласие за учредяване право на строеж на църковното настоятелство при катедрален храм „Свети Великомъченик Димитър Солунски“ за изграждане на нова камбанария към храма.

И на днешната сесия бяха разгледани и гласувани разпоредителни сделки с общинска жилищна собственост, одобряване на подробни устройствени планове и отпускане на финансови помощи и средства на граждани.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев