АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КУРЦ И МЕРКЕЛ ОЧАКВАТ ОЩЕ ПРЕГОВОРИ ЗА ФОНДА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ЕК

 Себастиан Курц и Ангела Меркел
27.05.2020 / 19:36

Германският канцлер Ангела Меркел и австрийският канцлер Себастиан Курц заявиха в сряда, че очакват още преговори относно предложението на ЕК за фонд за възстановяване от коронавирусната криза в размер на 750 млрд. евро.

Курц каза, че предложението е "отправна точка за преговори", докато Меркел прогнозира, че ще има "трудни преговори".

"Ясно е, че предстоят трудни преговори", заяви германският канцлер, а нейният финансов министър определи като "много високи“ шансове за сделка.

Планът на ЕК за предоставяне на безвъзмездни средства и на заеми за 750 млрд. евро, които да помогнат на страните от ЕС да се възстановят от спада, причинен от коронавирусната пандемия, е "отправна точка за преговори“, посочи Себастиан Курц, като отново подчерта, че Австрия предпочита средствата от фонда за възстановяване да бъдат давани под формата на заеми.

Австрия, Дания, Холандия и Швеция - известни заедно като "пестеливата четворка" - предложиха фонд, който да издава само заеми, а не безвъзмездни средства.

"Има държави, които според планът трябва да плащат - като холандците, шведите, датчаните и ние, австрийците. Следователно, извън отговорността на нашите данъкоплатци, казваме ясно, че ние предпочитаме заемите", заяви Курц и допълни, че размерът и пропорцията на заемите, както и на субсидиите все още трябва да се договарят.

От своя страна френският президент Еманюел Макрон заяви: "Трябва да се придвижим бързо и да приемем амбициозно споразумение с всички наши европейски партньори.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев