АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДОГОВОРИТЕ ДО 120 ДНИ ЗА ПРИБИРАНЕ НА РЕКОЛТАТА ВЕЧЕ СЕ ПРЕДОСТАВЯТ ОНЛАЙН

Инспекция по труда
26.05.2020 / 11:55

Земеделските стопани и тютюнопроизводителите от днес могат да заявяват по електронен път и образците на трудови договори за наемане до 120 дни на трайно безработни за краткотрайна сезонна селскостопанска работа. Това е третият вид трудов договор, създаден специално за осигуряване на работна ръка за прибиране на реколтата в селското стопанство.

От Инспекцията по труда информират, че дейността е регламентирана и ще е в сила до 31 октомври 2020 г.

За сключените до 26 май 2020 г. договори земеделските стопани и тютюнопроизводители са длъжни в срок до 29 май 2020 г. да получат от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ уникален идентификационен номер за регистрация на всеки един образец, който са използвали.

Номерата могат да бъдат получени по електронен път или на място в Дирекциите „Инспекция по труда“. След 26 май 2020 г. земеделските стопани и тютюнопроизводителите могат да сключват трудови договори по §43 от Преходните и заключителните разпоредби на Закон за изменение и допълнение на Закона за здравето, само след като получат образец с уникален идентификационен номер за регистрация от Портала за еднодневни трудови договори, поддържан от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

За наемане на работна ръка за прибиране на реколтата земеделските стопани и тютюнопроизводители могат сключват договори и за повече от един ден по &49б от Закона за мерките и действията в условията на извънредно положение, гласувано с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците. Тяхното действие също е до 31 октомври 2020 г. И за двата вида договори за повече от един ден не е необходимо предварително заплащане на осигурителни вноски, като те могат да се сключват за 4, 6 и 8 часа.

Земеделците могат да продължат да използват и създадените през 2015 г. с чл. 114а от Кодекса на труда т. нар. еднодневни договори, които се сключват за един ден (8 часа) или за 4 часа и които се предоставят след предварително платени осигурителни вноски.

Наетите в селското стопанство по силата на който и да е от трите вида специални договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа не губят право на социално подпомагане и обезщетения за безработица и не се налага да полагат общественополезен труд.

И трите вида договори се предоставят по електронен път през Портала за трудови договори по чл. 114а от Кодекса на труда. Регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители, които ще използват портала за пръв път и при регистрацията си в Министерството на земеделието, храните и горите са предоставили валиден електронен адрес, ще получат автоматично потребителско име и парола за вход в системата. Тези, които не са предоставили валиден електронен адрес, следва да предоставят такъв в Инспекцията по труда, за да им бъде осигурен достъп. Предоставените до момента достъпи до портала остават валидни.

От началото на годината до момента са регистрирани над 73 000 еднодневни договори от 564 земеделски стопани, отглеждащи предимно лозя, ябълки и лавандула. Още 66 земеделски стопани са заявили 2500 бр. договори за повече от един ден за 29 500 човекодни за отработване, основно за прибиране на розовия цвят.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев