АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БИЗНЕС ОРГАНИЗАЦИИ ПРОТИВ НАМАЛЯВАНЕТО НА ДДС ЗА РЕСТОРАНТИ И КНИГИ

Българска асоциация на софтуерните компании
22.05.2020 / 09:31

Редица бизнес организации се обявиха против намаляването на ДДС ставката от 20 на 9 на сто за ресторантьорския бранш и книгоиздаването. От Българската асоциация на софтуерните компании предупредиха, че се създава много опасен прецедент за диференцирана ставка, последиците от който ще бъдат понесени от другите сфери и фирмите в светлата икономика.

От софтуерната асоциация предупреждават, че ако се сбъднат прогнозите на министерството на финансите и се стигне до увеличаване на корпоративния данък или ДДС-ставката за други бизнеси, това би поставило в затруднено положение въпросните сектори.

Решението е недомислено и поощрява сивата икономика, посочват от асоциацията.

През миналата година компаниите в нея осигуряват около 3% от БВП и в момента са от малкото сектори, които имат възможност за разрастване в условията на пандемия. Ето защо именно техният бизнес би подсигурил постъпления в хазната, допълват от организацията.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България също не одобряват промяната в данъчните ставки, тъй като това би влошило бизнес климата и би привилегировало едни сектори пред други.

Тази работодателска организация е категорична, че, за да се подпомогне бизнесът, е по-разумно да се осигурят условия за запазване на заетостта.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев