АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТЪТ ЕДИНОДУШНО ИЗБРА ДИАНА КОВАЧЕВА ЗА НАЦИОНАЛЕН ОМБУДСМАН

Диана Ковачева
21.05.2020 / 11:10

Парламентът избра единодушно Диана Ковачева за омбдусман. БСП даде своята подкрепа и гласува кредит на доверие, предаде БНР.

За кандидатурата гласуваха 173 народни представители, а трима се въздържаха.

Ковачева зае поста омбудсман през септември миналата година, за да довърши мандата на Мая Манолова, която подаде оставка заради участието ѝ в кметската надпревара за София. Тя беше и единствен кандидат за поста, предложен от ГЕРБ.

Веднага след избора си тя положи клетва от парламентарната трибуна.

„Благодаря ви за подкрепата и за доверието, което ми гласувахте. Такова доверие задължава. Такова доверие е знак и към хората, че омбудсманът се ползва с подкрепата на Народното събрание“, посочи новоизбраният обществен защитник. „За мен е чест, че съм четвъртият омбудсман и поемем институцията от ярки професионалисти“, допълни още тя.

Омбудсманът никога не е бил просто пощенска кутия - амбицията ми е да превърнем институцията от последната надежда на хората в тяхната първа реакция при нарушени права. Това каза Ковачева от парламентарната трибуна, предаде Агенция „Фокус“.

Тя се ангажира да бъде възможно най-близо до хората. "До тези, чиито права са нарушени и вратата ми винаги да бъде отворена за тях.

Ангажирам се да съдействам институциите да бъдат по-близо до гражданите. Да допринасям за спазване на баланса между техните правомощия и правата на хората. Ангажирам се в защитата на основните права да съответства на всички международни и европейски стандарти и да използвам функциите си в интерес на хората. Залагам на открития диалог, на прозрачната работа, на настойчивостта и на неотклонната вяра, че правата на човека са най-висшата ценност", допълни още Ковачева.

"Какво е важно за омбудсмана? Доверие, опит, съпричастност, почтеност, настойчивост и най-вече куражът да отстояваш справедливи каузи. Справедливостта, както и истината винаги намират своя път. Омбудсманът е сред тези институции, които са призвани да ускоряват този процес. Омбудсманът трябва да има нещо от ренесансовата вяра, че човекът е в центъра на вселената. От донкихотовския наивитет и вярата в доброто, но също така трябва да има здрав разум, професионален подход и съзнанието, че заема тази позиция, за да бъде полезен на хората", каза още Ковачева.

Новоизбраният обществен защитник заяви, че няма да убеждава народните представители, че ще положи всички усилия да бъде добър омбудсман, но ще го показва всеки ден в следващите пет години.

Диана Ковачева е юрист с дългогодишен професионален опит. Тя е била научен сътрудник в института за правни науки на БАН, министър на правосъдието, заместник-омбудсман и преподавател в Юридическия факултет на УНСС.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев