АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДДС ОТ 9% ЗА РЕСТОРАНТЬОРИТЕ И ЗА КНИГИТЕ ОБСЪЖДА РЕСОРНАТА КОМИСИЯ НА НС

Народно събрание
20.05.2020 / 08:50

Промените в Закона за ДДС, с които трябва да се намали ставката от 20 на 9 на сто за ресторантьорите и за книгите, ще бъдат обсъдени на първо четене в ресорната парламентарна комисия.

Анонсираното предложение е на депутати от ГЕРБ и ,,Обединените патриоти", но има и искания за намаляване на ставката също и от ДПС и БСП.

Финансовият министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова са категорично против промените в данъчното облагане. В момента единствено услугите, предлагани от хотелиерите, се облагат с 9% данък върху добавената стойност.

Исканията за намаляване на ДДС ставките не са нова тема за ГЕРБ, но за първи път има пробив срещу позицията на финансовия министър Владислав Горанов. През юни 2019 година и лично премиерът Бойко Борисов поиска по-ниска ставка за книгите:

„Отдавна го обмислям с Горанов, защото образованието винаги ни е било приоритет. Това е, дето се вика, капчица в морето, данъкът върху книгите“.

Тогава до промени в ставките не се стигна, а още в същия ден на анонса Горанов заяви:

„Аз уточнявам, че такова решение няма и че ще се води тепърва дебат и съм готов да се обзаложа с всеки един от вас, че в момента. в който се намали данъкът върху добавената стойност върху нещо, гарантирам ви, цените няма да паднат, единствено натискът върху фиска ще се увеличи, защото ще загубим постъпления.“

Думите на Горанов са от юни 2019 година, а дебатите за промените в ставката бяха провокирани от ДПС. Във втория ден, когато дойде на работа в парламента, депутатът Делян Пеевски заяви:

„Сваляме ДДС на хляба, защото това е голям проблем, на 5%. За лекарствата да помислим и за безплатни детски градини.“

„И за книги“, допълни тогава Йордан Цонев от ДПС.

Близо година по-късно, заради икономическия шок, провокиран от кризата с Covid-19, премиерът Борисов обеща на ресторантьорите приравнена ставка с тази на хотелиерите:

“Финансовият министър е много против“, каза Борисов и няколко часа по-късно добави: „Аз му казвам, че трябва да си стегне данъчните служители и да си съберат приходите. Имам му пълно доверие, ама той не ми е началник, аз съм му началник. Който не е съгласен, отива, дава си оставката и отива нататък. Аз имам да споделям с партията, защото партията се явява на избори.“

Намаляването на данъка за ресторантьорите е искане на "Обединените патриоти". Валери Симеонов от НФСБ:

,,Ако тази мярка не даде този ефект, който очакваме, тя може да бъде премахната. Това е временна мярка“, каза Симеонов.

Освен предложението на управляващата коалиция, не липсват и други, например от ДПС: „Всичко онова, което има етикет и е предназначено за децата до 3 години, също да бъде намалена ставката по ДДС на 9%“ , предложиха от ДПС.

От БСП настояват към списъка с по-ниските ставки да се прибавят и лекарствата, които са от списъка на Националната здравноосигурителна каса.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев